Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moja zona wczoraj umyla materialowa tapicerke. Po tym myciu zaswiecila sie kontrolka poduszek :(

Jak sadzicie, trzeba bedzie kasowac, czy auto wyschnie i zgasnie?

Beste Maschine der Welt
Opublikowano

No to BMW sie nie popisalo. Rzeczywiscie odlaczanie klemy nie pomaga.

W Lexusie inicjalizacja nastepuje po kazdym odpaleniu zaplonu i nawet czerwne kontrolki gasna.

Trzeba jechac na INPE.

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
u mnie w aucie kolega gmerał coś pod fotelem i zapaliła sie na chwile kontrola poduszki. Powciskałem kostki do siebie dokładnie i po chwili zgasła.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Blad zlokalizowany przez INPE :)

Mycie na mokro tapicerki zaowocowalo zwarciem maty lub rozlaczeniem laczacych ja kabli - ta ktora wykrywa obecnosc pasazera.

Takze to nie sprawa kostek. Trzeba niestety sciagnac tapicerke fotela.

Beste Maschine der Welt
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Pogrzebanie pod siedzeniem nic nie dalo.

Problem rozwiazany nastepujaco:

- wyjety fotel (wczesniej odlaczony akumulator) przez odkrecenie 4 srub i odpiecie kostki od poduszek/maty (w przypadku podgrzewania takze druga kostka)

- zdjeta tapicerka siedziska (trzeba zdjac dzwignie do przesuwania/opuszczania fotela, plastik z prawej strony, rozciac kolka mocujace tapicerke do gabki)

- wlozona nowa mata wraz z modulem

- zalozona tapicerka siedzienia

Az milo jak znowu sie zaswiecilo "Check ok" :lol:

Beste Maschine der Welt
  • 9 lat później...
Opublikowano

U mnie było to samo, oddałem auto na wypranie tapicerki do "speców" od tego. Przy odbiorze świeciła kontrolka poduszek i niezapiętych pasów. Okazuje się że na fotelu pasażera (tylko tam) jest mata zajętości fotela która przy zbyt obfitym użyciu wody podczas mycia zwiera się albo psuje. U mnie jednak wstępne podsuszenie fabrycznym ogrzewaniem siedzenia, dodatkowo suszarką i potem zostawienie na całą noc w ogrzewanym garażu z pootwieranymi drzwiami i szybami pomogło. O dziwo nie musiałem nawet kasować tego błędu. Po wyschnięciu kontrolki zgasły tak jak by nigdy wcześniej się nie zaświeciły.

W E90 (w innych pewnie też) nie można przesadzać z wodą na fotelu pasażera. Są środki w spraju do czyszczenia tapicerki welurowej - i takie polecam. Trzeba dużo tego użyć ale to nie woda i szybko schnie (ostatnio nawet kupowałem taki w jednym z popularnych marketów).