Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy w 124 byly diesle moze nie turbo? czy tylko z turbinami?

123 240 to sa tubo czy zwykle diesle?

ktore nie maja turbo z 123 i 124?

W 124 występowały:

2,0 diesel (R4)

2,5 diesel (R5)

2,5 diesel turbo (R5)

3,0 diesel (R6)

3,0 diesel turbo (tylko automat) (R6)

Co do 123 to się nie znam.

W 123 diesel były:

2,0 55KM (1976-1979)

2,0 60KM (1979-1985)

2,2 60KM (1976-1979) miałem takiego

2,4 65KM (1976-1979)

2,4 72KM (1979-1985)

3,0 80KM (1976-1979)

3,0 88KM (1979-1985)

3,0Turbo 125KM (1981-1985)

W przypadku 2,4 72KM i 3,0 T mogłem się pomylić z rokiem wejścia na rynek. Roczniki 1985 występują sporadycznie bo wchodził już W 124. Od 1980 roku pare sztuk było z ABS -em

Opublikowano
ja polecam silnik 3.0D z W124 przed liftingiem w 93roku. Ma co prawda tylko 109KM ale jest niezniszczalny. Przy przebiegu około 700tkm przejeździł zimę ze stanem oleju o mniej więcej 1,5litra za małym, jeździ ponad 5 lat bez napraw, przy bezlitosnym traktowaniu (np. gaz do dechy na zimnym silniku.). Osiągów brak, ale za to ekonomia naprawdę niezła (około 7 litrów na trasie przy bardzo ciężkiej nodze i pełnym załadunku).
Opublikowano

SECa spodkasz w 100% seryjnego E24 nie.

rozumiem ze wymysliles to przed chwila..

spokojnie spokojnie. To co napisałem to tylko moje spostrzeżenie. Oczywiscie zdażają się seryjne E24, ale niestety jest to rzadkością. Mi się oczywiscie bardzo podobają E24, chodziażby to czarne na naszym forum w Galeri :cool2:

Mercedes ma większą "tradycję" i jest trochę lepiej oceniane (stare modele 123, 124 ,126).

mowisz o tradycji 'taxowki'?

bo jak ktos mowi o tym, ze chce kupic starego diesla mercedes, to pierwsze co przychodzi na mysl 90% ludziom to rzecholaco-klekocaca taxowka

chodziażby... to że Merce są na taksówce świadczy o niezniszczalności tego auta i nie zaprzeczysz raczej temu.

BMW zrobiło sobie image dopiero modelami E32, E34, E31. Starsze są żadko spotykane.

bezsensowna konfiguracja... e31 tu ma malo do rzeczy w porownaniu z e34 i e32 bo to zupelnie inna klasa samochodu i zalozenia...

co ma image do tego czy cos jest rzadko spotykane czy czesciej? golf 2 jest jeszcze czesciej spotykany, to znaczy ze ma swietny image?

Ile widzisz na drogach Merców 123,124,126 ? Bardzo dużo (przynajmniej na wschodzie Polski. Natomiast BMW 5,7 z modeli E23 itp. jeździ bardzo mało. BMW stało się znane najbardziej przez modele od lat 86. Merc był znany o wiele wcześniej

Dla mnie modelami "kultowymi" są E24, Mercedes 126 SEL oraz SEC.

sel do seca jest jak e23 do e24, czyli limuzyna ktora jest ladnym klasykiem, ale wiekszym blaskiem swieci sie wersja coupe.. z tym ze jesli chodzi o sela to nic mnie w nim nie jara

Może powiem inaczej Dla mnie najbardziej podobają się modele E24, Mercedes 126 SEL oraz SEC.Wcześniej może to źle opisałem.

mercedes ma inny nieco wizerunek, bo to bardziej samochod dla kogos dojrzalego... beemki zawsze byly po czesci dla bananowych dzieci i mlodych zarobasow, mercedes to juz taki dla grubego faceta co ma kawalek zycia za soba.. dlatego meroli za bardzo nie lubie i nie widze sie w nich...

nawet po filmach to widac, w merole przewaznie wsadzaja postacie dojrzalych biznesmenow, do beeemek pakuja dzieci z beverly hills i bandytow.. (oczywiscie wyjatki czynia regule bo jest wiele filmow z bmw w innej roli)

100% racji.

Wole Merca jeżeli chodzi o bezawaryjność. Jeżeli chodzi o auto konstrukcjie i budowe, to tylko BMW. Tylko to auto daje tyle radości z jazdy. Oczywiscie mój pogląd jest możę i subiektywny, więc bardzo się nim nie przejmujcie.

Zalew tak bardzo się nie bulwersuj (chyba, że źle odebrałem twój post). Ja także lubie BMW i bardzo mnie cieszy widok zadbanej "szustki", czy E34, E32. Mam nadzieję, żę kiedyś dosiąde takie zadbane autko :D