Skocz do zawartości

[M52TU] Vanos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawa wygląda tak:

Moje auto ma takie minimalne (niezauważalne dla niektórych) nierównomierności obrotów (drżenie) w zakresie 1200-2000obr. przy wchodzeniu i schodzeniu z obrotów. Ponadto po nagrzaniu słychać odzywający się vanos (charakterystyczny rechot właśnie przy wchodzeniu i schodzeniu z obrotów), parę razy zafalował obrotami na niebieskim polu wskaźnika temp.

Moje pytanie dotyczy tego, czy objawy jak wyżej - bardzo lekkie telepanie motorem - może mieć związek z kończącym się vanosem, czy co gorsza coś innego (np. dwumasa)? Czy ktoś z Was "przerabiał" ten temat u siebie??? Lubię mieć auto w pełni sprawne i takie (dla innych - pierdoły) mnie wkurzają :)

Opublikowano

Cezar_2000 ==>>

przeczytałem, dzięki. U mnie dźwięki i inne objawy są "wzorcowe" jeśli chodzi o padający vanos. Nigdzie tylko nie słyszałem o tym lekkim telepaniu /to za duże słowo/ Uszczelki od Beisan już mam, na dniach będę wymieniał.... W ostateczności parę stówek i godzin pracy w plecy. Nie pierwszy i ostatni raz :norty: Ale na razie jestem optymistą :D :D