Skocz do zawartości

metaliczne trzeszczenie e38 740iA 4.4 98

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie kolegów.

Otóż od 2 tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem e38 740iA 4.4L z 98', z przebiegiem 208tyś km - poparte książką i dokumentacją napraw. Auto kupiłem od drugiego właściciela (Pan 40+) w stanie zaskakująco pozytywnym. Bardzo długo szukałem tego modelu i jak wszem, i wobec wiadomo nie było łatwo. W końcu się udało trafić nie bite, nie malowane (wszystko dokładnie sprawdziłem ja i ASO Warszawa) w bardzo zadbanym stanie. Choć nie ma co się oszukiwać nie było tanie... Blachy bez najmniejszych nalotów rdzy, ogólnie stan techniczny bez zarzutów. Auto serwisowane wyłącznie w ASO, z pełną dokumentacją, popartą oryginalną książką.

Przechodząc do sedna problemu. Jedyne z czym nie mogę się uporać, a raczej znaleźć przyczyny to dziwne, głośne trzeszczenie w okolicach lewej tylnej osi. Trzeszczy nie mal na każdej nierówności i jedynie z okolic lewego tylnego koła. Naciskając w miejscu każdego amortyzatora, buja się dwa razy, także prawidłowy objaw, natomiast przy lewym tylnym kole wyraźnie trzeszczy. Byłem święcie przekonany że problem leży w starym amortyzatorze. Otóż właśnie nie w tym rzecz, jak powiedzieli Panowie na przeglądzie w ASO, ale przyczyny nie potrafią na szybko się dopatrzeć. Z racji że do wymiany na dzień dobry miałem klocki hamulcowe i filtr gazu (to jedyne czego do pełni szczęścia wymagał samochód) pojechałem na wymianę klocków do zaprzyjaźnionego warsztatu (nie ASO), klocki wymienili i poszukali gdzie trzeszczy, ale niestety też nie doszli do przyczyny. Nasmarowali wszystko z nadzieją że ucichnie, ale nadal żadnego rezultatu. Wszystko pięknie, ładnie, prościutko bez nalotów, no i znowu ta sama diagnoza - "Nie amortyzator". Tak więc Panowie... oczekuję podpowiedzi gdzie szukać jeszcze mogę przyczyny. Być może ktoś ten temat już przerabiał.

Opublikowano
Wskocz pod auto i sprawdz czy te trzeszczenie nie jest spowodowane ocieraniem się link ham.pom. o oczko ,którym jest podparte.Miałem podobny problem.
Opublikowano
mógłbyś jeszcze sprawdzić, czy przypadkiem nie masz pękniętej sprężyny wystarczy pół zwoju... nie widać tego a trzeszczy jak cholera :o Ja tak miałem w swojej. pozdrawiam