Skocz do zawartości

[E39 523i] Układ wydechowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

mam problem z wydechem w 523i 2000r. Nie mogę zlokalizować przedmuchu na wydechu - czy są jakieś metody na lokalizację "pierdzenia" bez demontowania całości?? Oglądałem auto pod spodem i wygląda to dobrze, słychać tylko taki właśnie "pierd" w okolicy kolektorów/katalizatorów (tak mi się wydaje), ale nie widać i nie czuć gdzie. Wkurza mnie to, bo silnik ładnie pracuje, tylko właśnie ten dźwięk...

Czy to możliwe, że pękł kolektor? zauważyłem tylko brak (przerdzewiała) obejmy łączącej rurę wydechową do skrzyni biegów.

Czy ktoś z Was walczył z podobnym tematem? nie chciałbym odkręcać kolektorów na darmo - dostęp jest problematyczny...

Opublikowano

miałem taki problem i były to popękane kolektory, u mnie akurat było to z winy mechanika który zmieniał mi przegub i odpiął cały wydech wieszając go tylko na kolektorach. Uszkodzenie było pod metalowa osłoną także nie do zlokalizowania przed demontażem. Po pospawaniu kolektorów wszystko ok. Ale trzeba było je wyciągnąć co wymaga trochę pracy no i uszczelki tez nie są tanie, nie pamiętam dokładnie ale płaciłem chyba 170zl za dwie sztuki te przy głowicy, tych od strony tłumików nie mogłem znaleźć zamienników ale gość w sklepie motoryzacyjnym dopasował mi jakieś od czegoś innego, niestety nie wiem od czego.

Jakbyś nie chciał spawać kolektorów tylko wymieniać to pamiętaj ze w M52TU są już inne niż w M52.

www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano

tylko się zastanawiam, czy przez brak /przerdzewiała/ obejmy wydechu na wysokości skrzyni mogły popękać kolektory?

Kolektory w Twojej Buni pękły po jednorazowym "wybryku" mechanika? Wiem, że uszczelki do M52tu są niestety inne i jest ogólny problem z nimi...

Opublikowano

no u mnie zaczął chodzić głośno po tym incydencie, być może u Ciebie brak jednego mocowania wpłynął na to że wydech wpadał w wibracje i się uszkodził...

obejmę radziłbym kupić nową, nie powinna być droga w ASO

www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano
obejmę już mam zamówioną... mój problem polega na kompletnym braku zaufania do mechaników w moich stronach :mad2: Będę to musiał zrobić samemu, trochę boję się tego słabego dostępu - tam nie ma gdzie włożyć ręki :cry:
Opublikowano
Zciągnąłem dzisiaj kolektory - niestety pęknięte są oba :cry2: oddałem do pospawania, pożyjemy - zobaczymy - powinno być oki...
Opublikowano
Zciągnąłem dzisiaj kolektory - niestety pęknięte są oba :cry2: oddałem do pospawania, pożyjemy - zobaczymy - powinno być oki...

u mnie po pospawaniu jest jak na razie OK, bo jak jeszcze pierdział to wstyd byle gdzieś podjechać :oops:

www.nowak-motocykle.pl
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam, mam podobny problem, pytanko z czego jest kolektor stal czy żeliwo i czy po spawaniu

kolektory od strony silnika był frezowane.

Pozdrawiam Gustavt