Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jutro wyjezdzam w daleka podroz, z pelnym obciazeniem i mam problem, gdyz nie wiem do jakiego cisnienia napompowac opony. Ich rozmiar to 225/60 R16. Taki rozmiar nigdy fabrycznie nie byl montowany i nic w instrukcji nie ma na ten temat. Czy ktos z Was moze wie jakie powinno byc cisnienie przy pelnym obciazeniu? (zakladam, ze ta osoba rowniez bedzie wiedziala jakie powinno byc przy normalnym obciazenie - max 2 osoby, wiec tez prosilbym o podanie, bo przyda sie na przyszlosc ;) )

Z gory dzieki za odpowiedz

pozdrawiam

luther

pozdrawiam

luther

Opublikowano
Czy w E32 nie było na słupku B, przy podłodze, od strony kierowcy fabrycznej naklejki z tabelą ciśnień :?:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Czy w E32 nie było na słupku B, przy podłodze, od strony kierowcy fabrycznej naklejki z tabelą ciśnień :?:

było i jest zawsze na słupku, ale kolega powiedział , że to niestandardowe ogumienie

Opublikowano
było i jest zawsze na słupku, ale kolega powiedział , że to niestandardowe ogumienie

Aaaa, słuszna uwaga :duh:

Standardowa opona E32 (225/60 R 15 V) ma identyczny układ szerokość - profil, więc można spokojnie przyjąć, że ciśnienie polecane dla standardu będzie OK w oponie 16-calowej.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
(...)

Standardowa opona E32 (225/60 R 15 V) ma identyczny układ szerokość - profil, więc można spokojnie przyjąć, że ciśnienie polecane dla standardu będzie OK w oponie 16-calowej.

wlasnie spojrzalem na tabele cisnien z e39 i byl tam taki rozmiar jaki byl standardowo w e32, i taki jak mam teraz - cisnienia te same, wiec napompuje wg tabeli cisnien ze slupka B.

dzieki za odopowiedzi.

pozdrawiam

luther

pozdrawiam

luther

Opublikowano

Przy takim rozmiarze opon wszystko ci gra??

Ja miałem taki i musiałem na szybko nowe opony kupować bo przy gwałtownym hamowaniu tarło niemiłosiernie :(

Teraz mam 225/55 R16 i jest o.k

Zresztą ten rozmiar jest zamiennikiem 225/60 R15

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
Przy takim rozmiarze opon wszystko ci gra??

Ja miałem taki i musiałem na szybko nowe opony kupować bo przy gwałtownym hamowaniu tarło niemiłosiernie :(

Teraz mam 225/55 R16 i jest o.k

Zresztą ten rozmiar jest zamiennikiem 225/60 R15

:duh: faktycznie mam profil 55 a nie 60. sorry, pisalem szybko, i sie pomylilem.

pozdrawiam

luther

pozdrawiam

luther

• 1 rok później...
Opublikowano
hmm :evil: tak piszecie o tych cisnieniach i piszecie a nikt wartosci nie podal :/ a bardzo by mi sie przydaly !! ja mam dunlopy SP SPORT 2020E 225/60R16 98V --> dokladnie takie 3 razy sprawdzalem !! i to standard nie jest widze ze mam za malo powietrza ale nie wiem do ile napompowac !! bade wdzieczny za rade !! nie znalazlem nic w poblizu kierowcy --> zero nalepek z danymi odnosnie cisnien :/ i co to jest ten slupek B ??
Opublikowano

masz za wysoki profil, wiec pewnie przy gwaltownym hamowaniu bedzie Ci tarlo, tak jak u Nikiego.

ja przy rozmiarze 225/55 R16 mam nastepujace cisnienia:

max 4 osoby: 2,3 prodz, 2,7 tyl,

pelne obciazenie: 2,7 przod, 3,2 tyl.

ps. naklejke na slubek B z cisnieniami opon mozna bez problemu kupic w serwisie. przydaja sie :)

ps2.

slupek A - przy przedniej szybie,

slupek B - miedzy przednimi, a tylnimi drzwiami,

slupek C - jak sie koncza tylnie drzwi (ten przy tylniej szybie).

pozdrawiam

luther

Opublikowano
lepiej napompuj w domu, chyba, ze masz mniej niz 2km do stacji, i samochod stal ponad 2 godziny. cisnienie w oponach wzrasta podczas jazdy, wiec sprawdzona wartosc bedzie zaklamana.

pozdrawiam

luther