Skocz do zawartości

735. Jakie cisnienie w oponach?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jutro wyjezdzam w daleka podroz, z pelnym obciazeniem i mam problem, gdyz nie wiem do jakiego cisnienia napompowac opony. Ich rozmiar to 225/60 R16. Taki rozmiar nigdy fabrycznie nie byl montowany i nic w instrukcji nie ma na ten temat. Czy ktos z Was moze wie jakie powinno byc cisnienie przy pelnym obciazeniu? (zakladam, ze ta osoba rowniez bedzie wiedziala jakie powinno byc przy normalnym obciazenie - max 2 osoby, wiec tez prosilbym o podanie, bo przyda sie na przyszlosc ;) )

Z gory dzieki za odpowiedz

pozdrawiam

luther

pozdrawiam

luther

Opublikowano
skoro nie jest to standard to najlepiej zapytaj sie w serwisie ogumienia- oni maja tabele z zaminnikami
Opublikowano
Czy w E32 nie było na słupku B, przy podłodze, od strony kierowcy fabrycznej naklejki z tabelą ciśnień :?:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Czy w E32 nie było na słupku B, przy podłodze, od strony kierowcy fabrycznej naklejki z tabelą ciśnień :?:

było i jest zawsze na słupku, ale kolega powiedział , że to niestandardowe ogumienie

Opublikowano
było i jest zawsze na słupku, ale kolega powiedział , że to niestandardowe ogumienie

Aaaa, słuszna uwaga :duh:

Standardowa opona E32 (225/60 R 15 V) ma identyczny układ szerokość - profil, więc można spokojnie przyjąć, że ciśnienie polecane dla standardu będzie OK w oponie 16-calowej.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
  • Autor
(...)

Standardowa opona E32 (225/60 R 15 V) ma identyczny układ szerokość - profil, więc można spokojnie przyjąć, że ciśnienie polecane dla standardu będzie OK w oponie 16-calowej.

wlasnie spojrzalem na tabele cisnien z e39 i byl tam taki rozmiar jaki byl standardowo w e32, i taki jak mam teraz - cisnienia te same, wiec napompuje wg tabeli cisnien ze slupka B.

dzieki za odopowiedzi.

pozdrawiam

luther

pozdrawiam

luther

Opublikowano

Przy takim rozmiarze opon wszystko ci gra??

Ja miałem taki i musiałem na szybko nowe opony kupować bo przy gwałtownym hamowaniu tarło niemiłosiernie :(

Teraz mam 225/55 R16 i jest o.k

Zresztą ten rozmiar jest zamiennikiem 225/60 R15

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
  • Autor
Przy takim rozmiarze opon wszystko ci gra??

Ja miałem taki i musiałem na szybko nowe opony kupować bo przy gwałtownym hamowaniu tarło niemiłosiernie :(

Teraz mam 225/55 R16 i jest o.k

Zresztą ten rozmiar jest zamiennikiem 225/60 R15

:duh: faktycznie mam profil 55 a nie 60. sorry, pisalem szybko, i sie pomylilem.

pozdrawiam

luther

pozdrawiam

luther

• 1 rok później...
Opublikowano
hmm :evil: tak piszecie o tych cisnieniach i piszecie a nikt wartosci nie podal :/ a bardzo by mi sie przydaly !! ja mam dunlopy SP SPORT 2020E 225/60R16 98V --> dokladnie takie 3 razy sprawdzalem !! i to standard nie jest widze ze mam za malo powietrza ale nie wiem do ile napompowac !! bade wdzieczny za rade !! nie znalazlem nic w poblizu kierowcy --> zero nalepek z danymi odnosnie cisnien :/ i co to jest ten slupek B ??
Opublikowano
  • Autor

masz za wysoki profil, wiec pewnie przy gwaltownym hamowaniu bedzie Ci tarlo, tak jak u Nikiego.

ja przy rozmiarze 225/55 R16 mam nastepujace cisnienia:

max 4 osoby: 2,3 prodz, 2,7 tyl,

pelne obciazenie: 2,7 przod, 3,2 tyl.

ps. naklejke na slubek B z cisnieniami opon mozna bez problemu kupic w serwisie. przydaja sie :)

ps2.

slupek A - przy przedniej szybie,

slupek B - miedzy przednimi, a tylnimi drzwiami,

slupek C - jak sie koncza tylnie drzwi (ten przy tylniej szybie).

pozdrawiam

luther

Opublikowano
wielkie dzieki :D jutro stacja i pompowanie a z tym hamowaniem narazie nie doswiadczylem !! ale potestuje wkrotce!!
Opublikowano
  • Autor
lepiej napompuj w domu, chyba, ze masz mniej niz 2km do stacji, i samochod stal ponad 2 godziny. cisnienie w oponach wzrasta podczas jazdy, wiec sprawdzona wartosc bedzie zaklamana.

pozdrawiam

luther