Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam mam następujący problem , gdy wciskam pedał hamulca to schodzi prawie do podłogi , a gdy nacisnę dwa razy to pedał hamulca jest wysoki i hamuje odraza czy to jest serwo nieszczelne , układ był odpowietrzany ale problem pojawia się znowu ?? :?:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

raczej bedziesz miał coś nieszczelnego.

tłoczki w zaciskach lub sama pompa hamulcowa

jak by serwo było nieszczelne bo silnik by conieco kulał bo by ciągnał lewe powietrze z serwa

Opublikowano

Jeśli masz wersię z bębnami na tylnej osi to sprawdź jeszcze czy nie rozszczelniły się cylinderki.

Zdejmij wsztskie koła, bębny, klocki hamulcowe i sprawdź czy przy gumkach na cylinderkach i tłoczkach nie ma śladów płynu hamulcowego.

Jeśli w tych miejscach będzie sucho to wjedź na kanał i sprawdź dokłądnie przewody hamulcowe.

Tak samo ze starości mogły sparcieć uszczelki/oringi w pompie hamulcowej.

Dawno temu przez rozszczelniony cylinderek w bębnie zabiłbym sie Lancią Deltą....pedał wpadł w podłoge i dopiero dopompowanie wzbudziło hamulce ufff

Opublikowano
mam z tyłu trochę płynu cieknie bo jest mokry cylinderek .tak mam bębny i się pokończy . kupie serwo bo jest na allegro jakieś tanie . jak nic nie pomoże np zmienienie cylinderka itp. ale penie jest tak jak mówisz . bo jak się napompuje to hamuje jak zły a po chwili znowu wpada .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

no taki objaw zapowietrzania się układu hamulcowego, lub padniętej pompy hamulcowej. Być może serwo ma też winę, ale w takim układzie hamulce by nie miały skyteczności "jak zły". Po prostu niedziałające serwo powoduje, że by zachamowąc ostro musisz mieć stopę z ołowiu i naprawdę mocno cisnąć!!!! Dlatego ja bym obstawiam pompe hamulcową lub nieszzcelnośc w układzie.

p.s. Nowe serwo kosztuje krocie, a takie tanie używane to może być gorsze od Twojego!!! Weź to pod uwage, gdyż te serwa mają po kilkanaście lat.

Wiesz jak coś jest w ciągłej ekspoatacji to jeszcze można zaryzykować , ale jak leży u kogoś z pół roku to raczej już z tego nic nie bedzie