Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, szukam ringów do swojej buni, pytanie moje, czy bez problemów zamontuje je do swoich lamp, mam najzwyklejsze lampy z normalnymi H7 chciałem ringi koloru oryginalnego gdyż wydaje mi się że będzie bardziej pasował do koloru auta ( Aspen-silber) na allegro nie widze za bardzo...
Opublikowano
a chodzi Ci o oryginalne ringi czy takie zamienniki ccfl z allegro ???
Opublikowano
właśnie nie chciałbym żeby to była wiocha mocno świecąca bo tak podobno świecą te CCFL tylko o subtelne ładne podświetlenie, nie wiem szczerze mówiąć czy oryginały czy jakieś zamienniki z allegro. no i jak to się będzie miało do tego że mam najzwuklejsze lampy...??
Opublikowano
właśnie nie chciałbym żeby to była wiocha mocno świecąca bo tak podobno świecą te CCFL tylko o subtelne ładne podświetlenie, nie wiem szczerze mówiąć czy oryginały czy jakieś zamienniki z allegro. no i jak to się będzie miało do tego że mam najzwuklejsze lampy...??

Brawo! Wreszcie ktoś podsumował CCFL... Ja wyłącznie doradzam ori lampy. Proponuję Ci poszukać używanych lamp. Koszt większy, ale jak chce się mieć, to trzeba bulić :cry2:

IMHO tylko ori ringi z żółtawym odcieniem.

Pozdrawiam

Sześciocylindrowiec swobodnie poruszający wyobraźnię

-=GHOST IN THE SHELL=-

Opublikowano

no dokładnie to wiocha, bo jak widze te E36 jeżdżące z tymi rongami które walą tak że oślepiają no to przecież to jest wieś jak mało gdzie, to ma być subtelne, zadziorne takie "denerwujące" ( mówiące do kierowcy jadącego przed tobą patrzącego w lusterko - spadaj mi z drogi ) własnie one coś mają w sobie :-)

Lecz czytając dosyć poważne artykuły i historię produkcji E39 w świecie wiem iż: auta które mają soczewki i nie są to xsenony tylko na zwykłe żarówki były produkowane tylko i wyłącznie na rynek angielski. tak samo ma się sprawa dotycząca lamp po lifcie. Lampy po lifcie które nie miały xsenona a miały ringi i były na zwykłą żarówkę, też były produkowane tylko i wyłącznie na angielski rynek. Więc jeżeli na allegro są lampy xsenonowe (z soczewką) na zwykła żarówke przed liftem to są to angliki przerobione. tak samo ma się rzecz z lampami po lifcie. Dowiedziałem się też że takie przerabiane lampy dosyć często parują...

dlatego zastanawiałem się nad ringami LED które montuje się między szkłami okrągłymi a szkłem jednolitym leflektora.

Opublikowano
[...]auta które mają soczewki i nie są to xsenony tylko na zwykłe żarówki były produkowane tylko i wyłącznie na rynek angielski. tak samo ma się sprawa dotycząca lamp po lifcie. Lampy po lifcie które nie miały xsenona a miały ringi i były na zwykłą żarówkę, też były produkowane tylko i wyłącznie na angielski rynek. Więc jeżeli na allegro są lampy xsenonowe (z soczewką) na zwykła żarówke przed liftem to są to angliki przerobione. tak samo ma się rzecz z lampami po lifcie. Dowiedziałem się też że takie przerabiane lampy dosyć często parują...

To ja odnosząc się do tych powaznych pism i ów teorii zamieszczę poniżej odczyt z mojego numeru VIN - dodam, ze oryginalnie lampy miałem poliftowe, na soczewce i ze zwykłą żarówką H7:

Baureihe: E39

Fahrzeugtyp: 525d

BMW-Typschlüssel: DL91

Motor: M57

Karosserie: Limousine

Katalogausfürung: Europa

Lenkung: Links

Getriebe: Manuell

Produktion: 04/2003

Próżno szukać tu, że jest to wersja na Anglię, kierownica jak widać fabrycznie wyjechała po LEWEJ stronie. Mało tego - identycznie ma się sprawa u mojego znajomego posiadające takei samo auta jak moje tyle, że z 2002 roku.

Skoro u nas były lampy przerabiane to chyba dobrze zrobione bo ani u mnie ani u znajomego nie parują...

Pzdr.

Opublikowano

Nie no Kolego, ja sie nie upieram przy swoim, jestem raczej człowiekiem z otwartą przyłbicą :-) Faktycznie twoje dane mnie przekonują. Poprostu moje źródło informacji nie było wiarygodne. a czy wiesz może jak sprawdzić czy lampa jest europejska czy nie??

No i wracając do meritum tematu, czy mieliście styczność z E39 takim jak mam z ringami, to znaczy zwykłe lampy nie soczewkowe z ringami LED, bo myślałem własnie nad żółtymi i wsadzić żarówkę świecącą na biało.

Opublikowano
Czy też by nieźle wyglądały normalne żarówki i normalne ringi, teraz mam żarówki PHILIPSA z takim lekko niebieskim szkiełkiem, świecą troszke jaśniejszą barwą niż normalne żarówki.
Opublikowano
a czy wiesz może jak sprawdzić czy lampa jest europejska czy nie??

Jeśli chodzi o lampy POLIFTOWE to na ich górnej obudowie są specjalne pokrętła/kapsle, którymi można regulować świecenie lampy na ruch lewo lub prawostronny. Więc w tym przypadku nie ma znaczenia czy lampa jest europejska czy nie.

Co do przedliftowych to nie wiem czy mają taką regulację. Jeśli nie to sprawa jest prosta - jeśli jest angielska to będzie świecić inaczej. Podjedź pod jakąś ścianę i zobacz jak się układa linia światło - cień. W naszych europejskich powinna się ona układać mniej więcej tak jak ten środkowy, zakreskowany obszar H - O - H3 na rysunku z poniższego linka:

http://obrazki.elektroda.net/75_1194509132.jpg

Logiczne - w angielskiej lampie będzie odwrotnie - linia światłocienie będzie się unosiła ku górze w lewą stronę - czyli waliła po oczach kierowców przy naszym - prawostronnym ruchu.

Pzdr.