Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od jakiegoś czasu gdy silnik jest zimny, po odpaleniu go spadają obroty silnika prawie o 0 (prawie gaśnie) a następnie się podnosi do ok 800 obrotów i jest już OK.

Czy jest to w porządku i tak po prostu reaguje na zimny silnik, czy powinienem coś sprawdzić ? :)

Pozdrawiam,

Radek

Opublikowano
Witam. U mnie jest podobnie i w niczym to nie przeszkadza :) ten typ poprostu tak chyba ma ;)
Opublikowano

Heh, spoko :]

A może to takie pytanie trochę poza tematem, ale czy jeździsz cały rok z włączoną klimą ??

Bo całą poprzednią zimę jeździłem z wyłączoną klimą i jak włączyłem na wiosnę to fajnie śmierdziało z nawiewów, nie wiem czy to było spowodowane tym właśnie, że była wyłączona ?

Moje powyższe pytanie w sumie jest troszkę powiązane z tematem, bo ja teraz jeżdżę z włączoną klimą i może, zimny silnik + włączona klima = spadające obroty ? :)

Opublikowano
radek1986 żeby takich efektów nie było używa się klimy od czasu do czasu nawet zimą. Kurde ludzie mają klimę i nie używają, a mi jedyne czego w samochodzie brakuje to właśnie klimatyzacji i nigdy już bez niej nie kupie :roll:
Opublikowano

Heh :]

No ja właśnie po zeszło rocznej przygodzie ze smrodem teraz też mam włączoną ciągle, i po prostu myślałem, że ten spadek obrotów jest tym spowodowany :)

Dzięki wszystkim za odpowiedz,

Pozdrawiam,

Radek

Opublikowano
Kolego, popatrz dokładnie na rure gumową łączącą filtr powietrza z kolektorem dolotowym, prawdopodobnie masz gdzieś pękniętą rure gumową. Parę dni temu kolega miał to samo czyli mocno spadające obroty, czasem zdażyło się ze auto zgasło zaraz po uruchomieniu, okazało się ze własnie miał pękniętą gume, pęknięcie było widać po ściśnięciu rury gumowej, po wymianie gumy obroty są na poziomie 900obr/min i nie falują. Jeśli to nie ta guma szukaj innego sparciałego wężyka, może też być pęknięty wąż od odmy. Chodzi o to że silnik dostaje lewe powietrze np. z któregoś pękniętego wężyka.
Opublikowano
Teraz jest chłodno więc auto ma prawo kopcić na biało, czasem para wyprzedza samochód, jeśli kopci na niebiesko to do komory spalania dostaje się olej np. przez pierścienie lub uszczelniacze zaworowe.
Opublikowano
Witam!!!moje bmw 328i e36 o 'tak'''zaczeła kopcic z tłumnika?????pytanko z innej beczki :?:

Kopcić może z kilku powodów, złej mieszanki (tu często uszkodzona lambda), wody lub oleju dostającego się do komory spalania... Nie napisałeś nawet na jaki kolor. Wpisz w szukajce coś typu: kopci, dymi itp to może się czegoś dowiesz.

Opublikowano
dzięki wielkie za pomoc!a kopci na biało i to własnie sie zaczeło gdy pogoda sie ochłodziła byłem dzis w serwisie podpieli autko pod kompa i sie okazało ze lambda uszkodzona :( ale to nie taki durzy koszt wiec hapy pzdr