Skocz do zawartości

[E34/E32]Wbudowane CB radio w check control

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć jak fajna sprawa to cb radyjko w aucie :)

Udało mi się dokończyć niedawno projekt wbudowania cb radyjka do samochodu.

Zasada jest prosta do sterowania sluży enkoder(taki jak do regulacji głośności i innych funkcji w radio samoch.) i dwa przyciski.

Wszystkie informacje są wyświetlane pod zegarami na check control-u.

CB zamkniete pod plastikem z lewej strony kierownicy, głosniczek w okolicach gongu a mikrofon na uchwycie kolo przełącznika świateł przeciwmgielnych.

po krótce funkcje jakie posiada:

zmiana kanalow,squlech,głośność,wyciszenie,szybki 19 kanał

zapisywalne ustawienia:

czas wyświetlania na CC,domyślna funkcja (vol,sql)

dlaczego po angielsku?Nie lubię na sile tłumaczonych specyficznych zwrotów np. "squlech".

Co do współpracy z check control nie jest to jeszcze dokończone ale ma być sprawdzane czy jest coś wyświetlane przez CC lub board computer oraz automatyczna obsługa przycisku gaszącego informacje z BC lub błędy z CC.

Całością nadzoruje mikrokontroler AtMega16 do którego napisałem program w języku C.

Niestety tylko marnej jakości filmik z you tube-a,ale myślę ze oddaje koncepcje projektu.

Calośc siedzi w E34 525 Touring z 1992 roku.

Czekam na komentarze.

Pozdrawiam Paweł.

Opublikowano
Gratuluję umiejętności wykonania własnego IDrive :), bardzo mi imponują takie modyfikacje. Może gdy już dopracujesz projekt zaczniesz sprzedawać gotowe zestawy?
Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

bardzo fajna sprawa, bardzo mi się podoba :D

jeśli można to podziel się informacją jak to zrobiłeś :)

http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg