Skocz do zawartości

320d problem ze spryskiem, jak zdjąc tylni spojler?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, dzisiaj zauważyłem, że tylny spryskiwacz pryska ale tak jakby spod spojlera a nie z dziurki do tego przeznaczonej. Mam pytanie jak zdjąć tylni spojler i na ile śrubach jest on przykręcony ? Po podniesieniu tylnej szybki pod tym plastikiem u góry( nie dałem rady go do końca zdjąć bo jest tak jakby po środku po obu stronach mocno przytwierdzony ) widziałem po jednej śrubie po każdej ze strony... Czy jest ich więcej ? Jaka może być przyczyna, że tylni spryskiwacz mi działa nieprawidłowo ?
Opublikowano

miałem to samo, spadła wężyk z końcówki spryskiwacza

co do ilości śrub to nie pamiętam, ale po zdjęciu osłony widzisz sam ile ich jest

napewno nie zdjąłem całkiem spoilera gdyz o ile pamięć mnie nie myli przeszkadzały przewody elektryczne

ale dało sie na tyle odchylić aby założyć ów wężyk

Opublikowano
a jak zdjąć tą osłonę żeby jej nie połamać ? tak jak piszę po dwie spinki z obu stron zeszły a środka nie ruszałem bo ciężko szło i bałem się, że coś nabroję heh
Opublikowano
Witam, osłony akurat u mnie w aucie nie mam ale spojler jest przymocowany na czterech śrubach i są również cztery otwory na zatrzaski tj są takie same jak wypiąłeś po zewnętrznych stronach
Opublikowano
Taśma jest w oryginale, zatrzaski są cztery, śruby do spojlera też cztery. Zatrzaski da się wyjąć bez problemu, można trochę podklinować, żeby lepiej szło. Po ponownym założeniu jest OK, nic nie odstaje, chyba, że sponiewiera się zapinki. Żeby całkiem zdjąć spojler, trzeba dostać się do modułu pod folią i odpiąć taśmę od anteny, która jest w środku, odpiąć wiązkę od stopu i wężyk od końcówki spryskiwacza.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

15 minut roboty, flache 0,5l gora.

niech uwazaja zeby zatrzaskow nie polamali - najlepiej miec do nich specjalny przyrzad. co do tasmy klejacej w spojlerze to wytrzymuje chyba do 20 odklejen. pozniej trzeba ja wymienic. najlepiej zeby nie odlaczali tasmy od anteny i od stopu.

to jest znany feler i wystarczy wcisnac spowrotem wezyk do kostki. najlepiej w zime lej dobry plyn bo znowu zmrozie i wyskoczy przy wlaczeniu.