Skocz do zawartości

Vmax, moc a rozmiar opon.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od niedawna jestem w posiadaniu auta BMW 318is E36 Coupe. Wykonałem test na autostradzie Niemieckiej. Auto na prostej rozpędziło sie do prędkości 222km/h i jeszcze powolutku sie rozpędzał, na początku byłem bardzo zadowolony z wyniku ale coś niedawało mi spokoju, jak auto moglo osiągnąc tak duzą prędkośc skoro max moze isc 213km/h. W krótce okazało się ze przyczyną są opony, gdyż są mniejsze czyli 205/50R15 a powinny byc 205/60R15. Z obliczeń w kalkulatorze opon wynika ze prędkosciomierz pokazuje o 6,5% za dużo czyli prawdziwa predkośc była 207km/h. Jak sadzicie , czy na tych oponach auto prawidłowo się rozpędziło ? w aucie były 3 osoby włacznie zemną. Według Was auto powinno lepiej sie rozpędzic, czy slabo "idzie" moje IS ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na mniejszych oponach możesz mieć wrażenie ze auto lepiej sie zbiera, ale maks V moze niestety nie być osiągalna. I wielu sie na tym łapie bo myślą ze rzeczywiście jadą tyle ile licznik im pokazuje a rzeczywiście mają ok. 20km w plecy. Podejrzawam jak kolega wyżej ze pewnie w rzeczywiśtowści 200 nie przekroczyłeś. Pamiętaj, że nawet fabrycznie licznik ciut kantuje i pokazuje za dużo. A nawet taki pierdół jak zużyta opona bedzie też zawyżać licznik. Na obwodzie masz może 1centa różnicy ale w trakcie jazdy na odcinku 1km to masz rónice kilku, kilkudzisięciu metrów.
Opublikowano
Dzis założyłem zimówki 195/65R15 H, różnica w przyspieszaniu jest odczuwalna czyli wolniejsze przyspieszenie, ale rozmiar opon jest już dobry gdyż jadac z GPS róznica w prędkości jest tylko 5 km/h, natomiast nie ma róznicy miedzy GPS a komputerem pokładowym, no... prawie nie ma bo ta róznica wynosi tylko 1km/h. A jak zachowują się wasze IS-y na normalnych rozmiarach opon, osiągacie łatwo 200km/h a 213km/h z wielkim trudem czy może przekraczacie ? Jak to wyglada u was z GPSem ? Dodam że mój napęd to M44 z 97r.