Skocz do zawartości

E34 m60b30 gaśnie na wolnych obrotach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam... juz tłumacze o co chodzi. niedawno sprawdzałem stoperem przyspieszenie mojego autka z innym m60b30 i dałem jej ostro po garkach... po całej akcji auto zaczeło gasnąć. gasnie tylko na biegu jałowym chodzi równo i nagle gasnie.pojechałem na kompa i wykazał bład przepływomierza wykasowałem pojechałem na próbe i bład powraca.. no to mysle przepływka siadła wiedz zamieniłem na dobra i bład dalej powraca... podczas jazdy jest okey tylko gdy stoje chwile na czerwonym lub normalnie autko sobie chodzi chwile na wolnych i potrafi zgasnac choc nie zawsze.. jak zgasnie to potem odpalam i pali od strzała i po chwili znowu gasnie juz niewiem sam co to moze byc no i ten bład przepływki ciagle jest... cos mi sie nasówa na mysl czujnik wału korbowego??? no i zaczeło smierdziec paliwem z tłumika.. autko bez gazu 94 rok automat .. ma ktos jakies sugestie ??? gdzie szukac usterki ???
Opublikowano
hyba juz wiem dzis cały dzien przekładałem z drógiej 5er wszystkie czujniki sensory pokolei i dalej gasła... jedyne do czego sie moge przyczepic to membrama odmy z tyłu kolektora ssacego ... mysle ze to morze byc przyczyna błedu przepływki.. niestety niewiem czy bedzie lepiej bo musze czekac na te membrame do srody.. kawałek gómki a koszt 220 zeta.. jezeli ktos ma jeszcze jakies sugestie to czekam na odpowiedzi ....
Opublikowano
no i dalej lipa.... załatwiłem sobie te membrane używana od kolegi co angole robi ,miał taki silnik akurat... pojezdziłem i dalej gasnie! skrzynia zaczeła dziwnie pracowac czasem nie wrzuca piatego biegu auto zaczeło chochlowac 20 litrów a jechałem na trasie gdzie normalnie miesciłem sie w 10 litrach... pozatym z rury siwy dym i smród niespalonego paliwa... i dalej bład przepływki .... co to morze byc ??? morze reset pomorze??
Opublikowano

zapodaj kolego jaki błąd daje komp i jakim softem było auto diagnozowane

łatwiej będzie namierzyć usterkę po dokładnym rozkodowaniu błędu

Opublikowano
gosc miał cdi/f czy jakos tak niewiem co za program nie znam sie na tym zabardzo ale nadal jest bład pomiaru masy powietrza... podmieniałem przepływke ale dalej to samo ... auto stoi pod domem juz prawie tydz.. chyba do bmw sie wybiore z moja babcią... cisnienia ma po 11.5 wiec chyba raczej na bank cos z elektryka
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Może sondy padły i za dużo paliwa dostaje silnik. Sprawdź jeszcze dokładnie czy nie masz gdzieś nieszczelności.

Reset pewnie robiłeś już ............

Seba

BMW i V8 to idealne połączenie :)
Opublikowano
reset zrobiony brak jakiej kolwiek poprawy ..sondy sa wporzo.. chodza równo obie i daja prawidłowy odczyt.. niemam katów i daja znac dopiero po czasie od odpalenia zimnego silnika, jakies 5 min i pojawia sie napiecie no chyba ze ja przegazuje to odrazu zyją.... autko juz stoi u elektryka cały tydz. ja jestem w Holandii a auto w polsce ale ten elektryk nie bardzo wie co jest po tyg poszukiwan.. wiedz chyba pozostaje mi tylko ASO i tu moja prozba o jakis konkretny servis bmw w okolicach trujmiasta..Jestem z Malborka i autko mam u dobrego speca ale on nie ogarnia tego moze komp w bmw powie wiecej na temat
Opublikowano

Ja polecam ci Adam Serwis w Osowej zanim pojedziesz do serwisu BMW i wydasz majątek.........

Mają tam niezłego elektryka i ceny całkiem rozsądne.

Serwis się teraz zmienił była Fota w Gdyni a teraz ma Zdunek w Gdańsku.

Seba

Opublikowano
Ja polecam ci Adam Serwis w Osowej zanim pojedziesz do serwisu BMW i wydasz majątek.........

Mają tam niezłego elektryka i ceny całkiem rozsądne.

Serwis się teraz zmienił była Fota w Gdyni a teraz ma Zdunek w Gdańsku.

Seba

Hej a jakies dokładne namiary możesz podrzucic na ten Adam servis num tel mile widziany.. mój elektryk po 2 tyg sciemy powiedział ze niewie co jest..i oddał mi auto nie zrobione wyjezdził tylko paliwo...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
No odswierze troche ... :) Seba jestes wielki Adam serwis jest swietny ... zajmuja sie autkiem od poniedziałku juz we wtorek wiedzieli co jest.. elektryk załatwił kompa z drugiej buni i poszła podmianka na próbe.. adam dzwoni i mówi ze niema żadnych błedów i auto chodzi wporzadku .. diagnoza, instalacja okey , przepływka tez , no i dzis maja mi wgrac softa nowego do mojego DME.. i teraz pytanko taki soft to około 400zł a kompa na allegro widziałem za 280.. opłaca sie to naprawiac??? dodam ze softem zajmie sie bosch servis nie Adam
Opublikowano

Fajnie, że pomogłem.........

400zł za wgranie nowe softa lub wtawienie nowego chipa to nie dużo. Na forum ktoś po 280zł sprzedaja i musisz sam wszystko robić. Cena naormalna. Komp kupisz nie wiadomo jaki. Szkoda czasu na takie oszczędności.

Też muszę Pana Adam odwiedzić czas wymienić świece :)

Pozdrawiam

• Członkowie klubu
Opublikowano
No i lipa.... w boschu nie zobia tego softa trzeba lutowac hipa... jednak autko postoi jeszcze

informuj na bierząco o postępach, mam identyczne autko tyklo że z października

temat mnie interesuje, jak naprawią, opisz to szczegółowo - jak możesz

pozdro

003.jpg
Opublikowano
Adam serwis z osowej to nie lada majstry oddaja mój komputer w poniedziałek do dyno soft i tam chłopaki maja zapodac podstawke pod chipa i chipa kturego mozna programowac.. niestesty org komp nie daje sie programowac za stary jest na takie niespodzianki i bez zmiany chipa sie nie obejdzie... dyno soft kusił podniesieniem mocy jednak nie zdecydowałem sie na ten krok i pozostane przy org mapie.. mam automata i niechce puzniejszych szarpniec skrzyni... w pon maja zczytac mape z innego m60 sprawnego i wgrac do mojego zmodernizowanego dme.. mam nadzieje ze wiecej niespodzianek juz nie bedzie... ciekawe tylko co odbiło mojemu dme ze sie tak posypał ?
  • Członkowie klubu
Opublikowano
dyno soft kusił podniesieniem mocy jednak nie zdecydowałem sie na ten krok i pozostane przy org mapie.. mam automata i niechce puzniejszych szarpniec skrzyni...

obecnie masz 400Nm momentu, Twoja skrzynia może przenieść 560Nm :norty:

003.jpg
Opublikowano
no i lipa chip zainstalowany ale mimo to jest dalej to samo... stwierdzono usterke jakiegos modułu w dme... musze poszukac innego kompa... moze ktos ma jakies namiary na urzywke???? nr kompa BOSCH 0261 200 404
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
uff wreszcie udało sie ale nie bylo az tak łatwo... wymieniłem kompa i przepływke moja nie byóla do konca sprawna i wywalała bład co jakis czas.. naszczescie juz jest spoko autko pali mało i chodzi jak na v8 przystało.. ukłony dla Adam serwis z osowej...