Skocz do zawartości

Dziwne zachowanie silnika jak jest zimno e46 318i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zauwarzylam dziwne zachowanie silnika w zaleznosci od temperatury otoczenia.Jezeli jest chlodno kolo 11stopni auto lepiej przyspiesza i jest zwawsze,poprostu lepiej sie zbiera.Dodam ze silnik jest juz cieply.Czy to jest normalne ze jak jest cieplo lub zimno na dworzu auto inaczej przyspiesza a jesli nie to co moze byc tego przyczyna.
Opublikowano
Ogolnie tak jest ze jak masz ciepla pogode auto gorzej chodzi, natomiast jak jak jest takie zimne powietrze jest lepszy ciag. Przynajmniej ja mam takie odczucia :)
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
fizykiem nie jestem, ale wiem tyle ze zimne powietrze ma mniejsza objetosc niz powietrze nagrzane(dlatego balony na cieple powietrze lataja-sa lzejsze niz otaczajace powietrze). Paliwo ma bogatsza mieszanke przy wiekszej ilosci tlenu jaka zasysa silnik. Filtry stozkowe moga powodowac niewielki wzrost mocy wraz ze wzrostem predkosci bo wiecej chlodnego powietrza dostaje sie do silnika. turbo chyba dziala na podobnej zasadzie do wlotow na masce(oczywiscie troszke szybciej pompuje powietrze)? mam nadzieje ze powyzsze ma jakis sens i nie narobilem bledow ;)
Opublikowano
właśnie po to jest intercooler przy sprężarce :D a więc zimą zwykły TD jedzie jak z intercoolerem :lol: