Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od około 2 dni moje e87 ma takie objawy że od czasu do czasu coś zaskrzypi od kierownicy przy kręceniu nią w prawo lub lewo , co to może być za przyczyna auto rok 2006 przebieg 26 tys km ? Miał ktoś podobny problem ? dziś jak na złość usłyszałem to 2 razy

Opublikowano
Jakieś 2 tyg temu pojawiło mi się to samo. Mam 1 z 2005 roku 60 tyś przebiegu i teraz przy lekkich obrotach kierownica wydobywa się ciche skrzypienie. Nie przeszkadza to w jezdzie ale jak jest cicho w aucie to irytuje.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam!! U mnie problem rozwiazany .Wstrzykniety zostal olej do koncowek drazkow kierowniczych i przesmarowane zostaly krzyzaki.Pozniej mala przejazdzka po nierownosciach olej doszedl gdzie trzeba i nastala cisza.Musze powiedziec ,ze skrzypienie wydobywalo sie zaraz jakby spod kierownicy a przyczyna byla calkiem gdzie indziej.
Opublikowano
Witam!! U mnie problem rozwiazany .Wstrzykniety zostal olej do koncowek drazkow kierowniczych i przesmarowane zostaly krzyzaki.Pozniej mala przejazdzka po nierownosciach olej doszedl gdzie trzeba i nastala cisza.Musze powiedziec ,ze skrzypienie wydobywalo sie zaraz jakby spod kierownicy a przyczyna byla calkiem gdzie indziej.

Rozumiem, że wstrzykując jakąś ciecz smarującą w końcówki drążków musiałeś zrobić mini otwór przez, który został wlany olej. Taki zabieg pomoże max na 2 tys km, ponieważ przez ten sam otwór dostanie się woda i niestety wypłucze olej :cry:

polecam zakupić nowe końcówki drążków i mieć problem zgłowy - są dwa rodzaje końcówek do naszych aut TRW i ZF zależne jest to od tego, jaką masz przekładnie kierowniczą - przerabialem temat, ale w Passacie B6

pozdrawiam

Opublikowano
Wstrzyknąlem olej strzykawką.Ale musze powiedziec,ze chyba trzeba bedzie wymienic koncówkę :( bo cos znow zaczyna popiskiwac po przejechaniu kilkuset km.Jeszcze chce dodac,że tez myslalem ,ze cos obciera w srodku ale jak juz napisalem przyczyna byla gdzie indziej.Dzwiek sie niesie po przekladni i takie jest wrazenie ,ze cos obciera w srodku .A jaki mam rodzaj przekladni to nie mam pojecia.
Opublikowano
Wstrzyknąlem olej strzykawką.Ale musze powiedziec,ze chyba trzeba bedzie wymienic koncówkę :( bo cos znow zaczyna popiskiwac po przejechaniu kilkuset km.Jeszcze chce dodac,że tez myslalem ,ze cos obciera w srodku ale jak juz napisalem przyczyna byla gdzie indziej.Dzwiek sie niesie po przekladni i takie jest wrazenie ,ze cos obciera w srodku .A jaki mam rodzaj przekladni to nie mam pojecia.

tak jak pisałem w poprzednim poście - tylko wymiana :(

przekładnie możesz sprawdzić w prosty sposób

- podnieś jedną stronę auta i zobacz na końcówce drążka kierowniczego jakie masz znaki wytłoczone TRW lub ZF :norty: taką samąbędziesz miał przekładnię / maglownicę

Opublikowano

Witam,

Podobne skrzypienie mam w swojej E90,z tego co widzę to wraz z tą sprężyną trzeba

wymienić kasetę sprężyny.Tak wynika z katalogu.Pozdrawiam.

www.realoem.com/bmw/showparts.do?model= ... g=32&fg=35

-----///Moja galeria- BMW E90- M Pakiet LCI///------

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=146363

Klik by powiększyć

e34a03810f04.jpg

Opublikowano

czyli mowa o dwóch różnych skrzypieniach

- skrzypienie swożnia w końcówkach drążka - tu skrzypienie powinno być również słyszalne na zewnątrz auta.

- skrzypienie sprężyny w kierownicy - tu to nie wiem :?:

a nie da się posmarować tej sprężyny jakimś specyfikiem?

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam

Temat skrzypiącej kierownicy jest stary, jak świat i kolega ma 100% rację, że to nie ma NIC wspólnego z zawieszeniem.

Część, którą trzeba wymienić nazywa się coil spring (sprężyna śrubowa).

Dla ułatwienia poniżej link do strony - to część Nr.2:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=UD91&mospid=50145&btnr=32_1617&hg=32&fg=35

Czy ktoś może potwierdzić, że to rozwiązało problem?

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam,

lucius

Opublikowano

witam ja posiada 2008 rok auta i równierz mam podobny problem ze skrzypieniem to chyba jakiś fabryczny defekt.///

ale znalazłem małe rozwiązanie jak zaczyna trzeszczeć to wtedy dociskam kierownicę z niewielką siła w kierunku wałka kierownicy i przestaje.

Opublikowano
u mnie tez ost pojawilo sie skrzypienie wewn delikatne i tylko raz na jakis czas

Dokładnie, głównie przy manewrach, aby zaparkować.

Opublikowano
takie jakby troszkę tarcie? słyszalne tylko przy parkowaniu właśnie. a można nic z tym nie robić? nie przeszkadza mi w ogóle...
Opublikowano
takie jakby troszkę tarcie?

Tak.

słyszalne tylko przy parkowaniu właśnie. a można nic z tym nie robić? nie przeszkadza mi w ogóle...

Myślę, że tak, skoro Tobie to nie przeszkadza. W moim przypadku, po 1,5 roku od pierwszego zgłoszenia, gdy piszczenie, było na tyle częste i głośne, ASO w końcu uznało tę usterkę i wymieniono mi kolumnę kierowniczą. Po wymianie, jak dotąd zero pisków.

Pozdrawiam,

lucius

• 5 lat później...