Skocz do zawartości

Czy to jest termostat ?? problem z temp silnika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z temp silnika , kilka dni temu rozerwało mi zbiornik wyrównaczy, który w momencie strzału naruszył i rozczelnił połączenie plastkowego kolana wychodzącego z chłodnicy. :mad2:

Po wymianie zbiornika i chłodnicy, problemy się nie skończyły.

Po przejechaniu odcinka około 8-10 km, wskazówka temp zaczeła się przesuwać się w kierunku czerwonego pola.

Po otwarciu maski okazuje się , że w zaznaczonym miejscu na kolor żółty wysącza się pieniaca substancja.

Prawdopodobnie płyn chłodzący, jeśli jest to termostat... no i na kolanie w, którym znajduje się odpowietrzenie jest drobna szczelinka z, której również ubywa pieniący się płyn.

Proszę o sugestie na co powinienem zwrócić uwagę, ewentualnie co powinienem zrobić. :?:

http://www.imagic.pl/files//14593/./DSC05297.JPG

http://www.imagic.pl/files//14593/./DSC05265.JPG

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na bank termostat do wymiany jest on razem z plastikową obudową. Musisz znaleść przyczyne tak wysokiego ciśnienia, że rozerwało zbiornik wyrównawczy. Jak tego nie zrobisz nie pociesz sie długo nowym zbiornikiem i chłodnicą.
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeżeli masz problem z elektroniką to tak ale jak masz walnietą uszczelkę pod głowicą to tylko dobry mechanik, który Cię nie naciagnie i zrobi to dobrze.
Krzysztof
Opublikowano

profilaktycznie mozesz jeszcze wymienic korek od chlodnicy... bo one podobno czasami blokuja cisnienie zamiast upuszczac nadmiar... koszt korka jest to 35zl...

u mnie pomoglo.. bo mialem twarde weze i w pewnym momencie jeden pekl... wymienila waz i korek od zbiornika wyrownawczego i do dzisiaj jezdze bez problemow... i jak by mozna bylo myslec to nie byla wina uszczelki...