Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc wczoraj przy gaszeniu auta poruszyłem dźwignia od kierunkowskazu przy czym gasiłem światła mijania oraz na chwile błysły długie. Prawa ręka była na kluczyku i nie kojarzę czy czasem czegoś nie włączyłem. W instrukcji z tym się nie spotkałem ale przyznam się że czytałem ją rok temu;)

O co sięsatło a wiec włacznik zgaszony świateł mijania silnik nei chodzi one swiecią.

:idea: Wysiadam z auta i zamykam centralnym i czekam. Po pół minuty światła się gaszą . Jak w takiej funkcji.

Dzisiaj próbowałem to zrobić i nie mogę odpalić :D

Czy to w ogóle było w e39 i czy to się włącza?

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
Było i dokładnie jest tak że jak przy wyłączonym zapłonie pociągniesz manetkę od świateł długich to światł dzienne będą się świeciły -ile to chyba można ustawić nie jestem tego pewny- około minuty
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz mieć tą funkcję, ale zależy to od LCMu, najlepiej udać się do kogoś z GT1 i zakodują w 10 minut jeżeli to masz
Opublikowano
Było i dokładnie jest tak że jak przy wyłączonym zapłonie pociągniesz manetkę od świateł długich to światł dzienne będą się świeciły -ile to chyba można ustawić nie jestem tego pewny- około minuty

"światła dzienne " - chodzi ci o mijania ?

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

Witam, każde e39 ma taką opcję i to czy świecą światła mijania (krótkie), czy też drogowe (długie), czy któreś z nich + przeciwmgielne oraz czas świecenia są zależny tylko od ustawień w komputerze LCM.

Ja osobiście by nie zużywać dodatkowo ksenonów mam ustawione że zapalają mi się drogowe=długie i czas o ile dobrze pamiętam to 45 sec.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam, każde e39 ma taką opcję i to czy świecą światła mijania (krótkie), czy też drogowe (długie), czy któreś z nich + przeciwmgielne oraz czas świecenia są zależny tylko od ustawień w komputerze LCM.

Ja osobiście by nie zużywać dodatkowo ksenonów mam ustawione że zapalają mi się drogowe=długie i czas o ile dobrze pamiętam to 45 sec.

Pozdrawiam

Niestety nie każde E39, to zależy od LCMu np, ja mam LCM II i nic z tego, nie mam tej opcji, próbowałem to również ustawiać ręcznie NCS, ale nic z tego

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A co to ten komputer LCM?

Jest to moduł swiateł, który odpowiada za każdą żaróweczkę w oświetleniu auta. Dodatkowo zapisane są w nim np. dane o przebiegu auta.

Opublikowano
w kazdym bumerze z ksenonem jest ta opcja. Parkujesz i masz wlaczone światła, nastepnie wyłącz silnik, przekreć pokretlem światel na zero i pociągnij wajchą jakbyś chiał długimi mrygnać, po ok 30-45s swiatła w aucie zgasna same ;)
Opublikowano
Dokłanie tylko tyle że dla wygody lepiej ustawić sobie w kompie że przy wyłączeniu zapłonu gasna światła bo u nas to pokrętło od świateł szybciej się wytrze niż przyciski na kierownicy :lol:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokłanie tylko tyle że dla wygody lepiej ustawić sobie w kompie że przy wyłączeniu zapłonu gasna światła bo u nas to pokrętło od świateł szybciej się wytrze niż przyciski na kierownicy :lol:

Również to można zakodować, że światła zapalają się po włączeniu zapłonu i gasną po wyłączeniu. I wtedy nie ma problemu

Opublikowano
skidmarks te na których jeździsz ja mam ksenony i palą się ksenony, w mojej e39 z 99r była ta funkcja

Mam ksenony.

w kazdym bumerze z ksenonem jest ta opcja. Parkujesz i masz wlaczone światła, nastepnie wyłącz silnik, przekreć pokretlem światel na zero i pociągnij wajchą jakbyś chiał długimi mrygnać, po ok 30-45s swiatła w aucie zgasna same ;)

I o to chodziło :cool2: Sprawdzę tak jak mówisz bo przyznam na drugi dzień za dużo mieszałem i jakoś nie zastartowało.

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

Ja z ciekawości sprawdziłem to u siebie i rzeczywiście ksenonki świecą sobie koło pół minuty.

Chociaż zdecydowanie bardziej podoba mi się bajer z zapalaniem świateł z kluczyka, który testowałem w Jaguarze X-Type kiedy szukałem samochodu.

Na szczęście padło na BMW i też nie jest źle :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chociaż zdecydowanie bardziej podoba mi się bajer z zapalaniem świateł z kluczyka, który testowałem w Jaguarze X-Type kiedy szukałem samochodu.

No to jest naprawdę dobre w Polsce,nie trzeba dodatkowo pamiętać o włączeniu świateł

Opublikowano
To fajny bajer na podjazd przed domem. Wiem że jest na fotokomórkę światło w domu ale to taki dodatek.
(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano
Nie ma się co podniecać, te funkcje to już fiat panda ma ;)

Podniecam się bo jeżdżę starym autem (czyt. 2003) i to ma :D

gdy kupie sobie nowsze BMW to mi przejdzie:-)

(OO)=== OO===(OO)