Skocz do zawartości

Wymiana silnika z 2,0 na 2,8 czy ktoś już to robił?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie dotyczące wymiany silnika w mojej e39.Mam silnik 2,0 m52mtu na podwujnym vanosie.Prawdopodobnie czeka mnie przekładka silnika ponieważ słychać już vanosa.Z tego co się dowiadywałem naprawa vanosa to koszt około 2tys zł?Tyle podobno kosztuje zestaw naprawczy?Czy nie lepiej kupić inny silnik?Z miłą chęcią wymieniłbym na 2,8 czy jest to możliwe?I jakie problemy mogą mnie spotkać?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Teoretycznie to trzeba zbadać, czy przypadkiem w 2,8 skrzynia biegów nie jest mocniejsza (pod większą moc i moment obrotowy silnika 2,8) - jeśli jest inna to założenie silnika 2,8 do skrzyni od 2,0 bardzo szybko ją zmieli.
Opublikowano
Witam, tez sie zastanawiłem zawsze nad tym ostatnim pytaniem. Silnik 2.0 jest tylko na poczatku wystarczajacy;) u mnie jeszcze ciekawiej jest skrzynia automatyczna Steptronik czy one tez wychodziły w innych wersjach dostosowanych do mocy?