Skocz do zawartości

M57 Silnik "zanurkowal" - poduszki???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, Ostatnio zauwazylem ze silnik w mojej 330d jakos dziwnie nurkuje do przodu - tzn jak sie podniesie maske to wyraznie widac ze przod silnika jest za nisko - nawet powierzchnia obudowy wlotu powietrza nie zgrywa sie z pow. obudowy glowicy i wentylator zaczal na dole przycierac o obudowe ktora jest przymocowana do chlodnicy. Zetknal sie ktos z was z czyms podobnym? Moja pierwsza mysl to obie poduszki pod silnikiem padly - jednak jak sprawdzalem na realoemie do tych poduszek doprowadzone sa wezyki podcisnieniowe sterowane takim samym zaworem jak te co steruja EGRem albo turbo (http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL91&mospid=47642&btnr=22_0048&hg=22&fg=05). Wiecie moze po co one sa i czy moga miec cos wspolnego z tym ze silnik opadl do przodu? Z gory dzieki za podpowiedz.
Opublikowano
Chyba sam sobie odpowiem :) Pisze zeby inni wiedzieli co jest: a wiec rzeczywiscie padly poduchy pod silnikiem a te wezyki to od oleju poniewaz w M57 sa poduchy olejowe i tymi wezykami jest olej doprowadzany. Musialy popekac bo mam tez strasznie mokro od oleju pod silnikiem. Takze wiadomo co kupic i zmienic.
Opublikowano
Olej jest w poduszkach na stałe. Powietrze doprowadzone jest po to aby sztywnić w razie potrzeby "gazowo olejową" poduchę. Diesel ma miękkie poduchy (duże drgania) i gdyby się nie usztywniały przy szybkiej jeździe w zakręcie to latający po komorze silnik mogłby przewrócić auto:)