Skocz do zawartości

[e46] 320d - Problem ze wskazaniem ilości oleju...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Problem dość błahy ale bardzo istotny dla żywotności silnika. Gdy autko postoi sobie trochę , po wyciągnięciu bagnetu i sprawdzeniu poziomu, pokazuje dolną kreskę (ciut ponad). Wytarcie , wsadzenie i ponowne wyciągnięcie zamazuje cały obraz i oleju jest już ponad górną kreskę. Gdy postoi godzinę lub dwie problem się powtarza. Gdyby oleju było ponad drugą kreskę pokazałoby to pierwsze wyciągnięcie... :| , dlaczego kolejne sprawdzanie (kolejne wyciągnięcia bagnetu) nie są miarodajne ?

Czyżby rurka od bagnetu była zasyfiona czymś na końcu i brudzi wskaźnik przy wyjmowaniu ??

Jakieś sugestie ??

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
zgodnie z tym jak powinno sie sprawdzać olej, należy po tym jak auto jeździło, odczekać ok 10 minut żeby olej zdąrzył spłynąć do miski. i potem wyciągamy bagnet, przecieramy szmatką, wsadzamy, wyciągamy ponownie i wtedy mamy prawidłowy odczyt poziomu oleju. Oczywiście nie musze dodawać aby auto stało na równej płaskiej powierzchni. Jak się mierzy w inny sposób wyniki mogą być niemiarodajne.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano
"...odczekać ok 10 minut żeby olej zdąrzył spłynąć do miski. i potem wyciągamy bagnet, przecieramy szmatką, wsadzamy, wyciągamy ponownie i wtedy mamy prawidłowy odczyt poziomu oleju..."

Ale z tego wynika, że u mnie przed wytarciem bagnetu pokazuje niższy poziom niż po wytarciu ... na zdrowy rozsądek powinno być odwrotnie... stąd moje pytanie.

Poza tym podaję przypadki nie po 10 minutach a po kilku godzinach.

Pozdrawiam SIEKIER'A

Opublikowano
ale jeśli mierzymy/ sprawdzamy stan oleju, to nie ma czegoś takiego jak " przed wytarciem szmatką". podstawa to wyjąć bagnet, przetrzec, i dopiero zaczyna się pomiar wkładając bagnet ponownie, wyjmując i sprawdzamy gdzie jest linia oleju. Jesli wyjmujesz bagnet po raz pierwszy niewazne czy po 10 minutach od zakończenia jazdy czy po 10 godzinach postoju to to nie jest żaden pomiar, i na bagnecie wychodzą głupoty.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano

Co do mierzenia to się z tobą zgodzę - jest jedna metoda.

Dziwi mnie tylko że wyciągając go za pierwszym razem bagnet jest prawie suchy ...

W takim razie zapytam - przy jakim stanie oleju czujnik poziomu oleju zasygnalizuje mi to przy zegarach ??

Mam wrażenie jakby oleju było za mało a bagnet brudził się w rurce ... przy wkładaniu i wyciąganiu podczas pomiaru...

Pozdrawiam SIEKIER'A