Skocz do zawartości

Zabezpieczenie akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Czy może mi ktoś odpowiedzieć jak jest zabezpieczony akumulator przed nadmiernym poborem prądu (natężenie) z klem w przedziale silnikowym. Czy istnieje jakiś układ zabezpieczający akumulator przed zwarciem.

Opublikowano
Witam!

Czy może mi ktoś odpowiedzieć jak jest zabezpieczony akumulator przed nadmiernym poborem prądu (natężenie) z klem w przedziale silnikowym. Czy istnieje jakiś układ zabezpieczający akumulator przed zwarciem.

ja się z czymś takim nie spotkałem w żadnym samochodzie

A w czym problem?

Czyżbyś zrobił zwarcie przypadkiem i nie ma prądu?

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Opublikowano
Pożyczałem prąd dla innego Diesla, w którym jako się później okazało, rozrusznik robił zwarcie. Na podłączeniu bezpośrednio pod aku w bagażniku rozrusznik pobierał b. duży prąd (gorący kabel) i dawał jakieś tam ślady życia ( co w stylu "mruczenia"). Natychmiast przerwałem obwód. Natomiast po podłączeniu pod klemy w silniku zapalały się tylko kontrolki. Sprawdziłem podłączenie z komory silnika z samochodzie o sprawnym rozruszniku i zadziałało normalnie.Rozrusznik kręcił aż miło.