Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem w E39, mianowicie coś w lewym tylnim kole mi się ociera, i jak się jedzie to słychać na zewnątrz jak sie szybe otworzy że coś trze ociera sie co każdy obrót koła, i nie wiem co to może być, jutro mam zamiar wymienić szczęki od ręcznego bo są zdarte i klocki hamulcowe. ale rozebrałem to dzisiaj i kreciłem piastą, i nie wydaje mi sie jakoś żeby to było to....
Opublikowano
rozebrałem to dzisiaj i kreciłem piastą, i nie wydaje mi sie jakoś żeby to było to...

Jeśli masz możliwość rozebrania tego samodzielnie, to z hamulcem jest sprawa prosta - wystarczy zdjąć zacisk (hamulca) i pokręcić kołem. Jeśli nadal ociera to nie ma sensu kupować nowych klocków (chyba, że i tak są do wyrzucenia). Podobnie z ręcznym - rozbierasz bęben. Po co generować niepotrzebne koszty.

Jednemu z kolegów dostał się kamyk pod osłonę tarczy i piszczał, czy ocierał (nie pamiętam).

Łożysko raczej by wyło przy wyższych prędkościach.

W ogóle kręcąc tą piastą na postoju słyszysz to ocieranie? Może wydaje Ci się, że dźwięk pochodzi z lewego tylnego koła.

Opublikowano
Nie nie, na pewno z tego koła, rozkręciłem wszystko wymieniłem szczęki bo były paść wszystko ładnie wyczyściłem nasmarował te elementy które mogą być nasmarowane i ładnie luźno pracują, zamontowałem tarcze no i coś trze, klocki są do wymiany i w poniedziałek je wymienię. nawet jak jade gdzieś przy barierce to słychać otarcia tak jakby w jednym miejscu, to jest masakrycznie drażniące... zobacze co będzie po wymianie klocków, bo one juz też mają ostatnie tchnienie