Skocz do zawartości

Centralny Zamek E36 92r - bez komfortu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy znowu problem z centralką i światełkiem wewnątrz :cry2: A mianowicie : Czasem centralny zamek się zacinał(tak jak by go nie było-nie ryglował ani nie otwierał) ale powracał do normy. Od dwóch dni centralny przestał działać całkowicie a światełko wewnątrz( w pozycji otwarte drzwi ) zapalało się i gasło :roll: Aktualnie w tej pozycji już nie zapala się wcale.

Podmieniłem dziś grundmoduł,sprawdziłem krańcówki w drzwiach,posprawdzałem kostki pod nogami kierowcy,przekaźnik pod kierownicą i bezpieczniki I Dalej nic :cry2: :cry2: :cry2: Nie działa.

Proszę o pomoc,może ktoś miał takowy przypadek :?:

"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
koledo do tylnej klapy idzie wiązka przewodów i też jest przewód do centralnego. Wychodzi z blotnika i wchodzi do klapy bagażnika, na zgjęciu przewodów moglo dojść do przetarcia i ewentualnego zwarcia. Miałem podobny przypadek z kablami. Do tego doszło a reczej uciekło oświetlenie tablicy tylnej w klapie.
Opublikowano
No i to też sprawdziłem i dalej nic koledzy :cry2: :cry2: :cry2:
Opublikowano
koledo do tylnej klapy idzie wiązka przewodów i też jest przewód do centralnego. Wychodzi z blotnika i wchodzi do klapy bagażnika, na zgjęciu przewodów moglo dojść do przetarcia i ewentualnego zwarcia.

kolego a możesz mi powiedzieć jakiego on jest koloru??

Opublikowano

Siema ponownie koledzy.

Zdenerwowałem się i podpiąłem inny zewnętrzny sterownik zamka centralnego ,zamiast oryginału - działa elegancko i jeszcze doryglowuje tak że od środka nie da się otworzyć drzwi :) a przedtem tak nie działał :mrgreen:

Doszedłem do tego iż niedziałające światełko jest powodem niedziałania zamka centralnego w oryginale. Tak zwany "grudmoduł" , który to odpowiada za centralny zamek i światełko wewnątrz kabiny podczas otwierania drzwi,bierze sygnał z owego obwodu światełka i krańcówek w słupkach aby widział czy drzwi są zamknięte bądź otwarte(u mnie obwód światełka jest gdzieś uwalony,ale to sprawdzę dokładnie w późniejszym czasie jak będzie czas gdyż z niego wchodzi trzecie zasilanie grundmodułu :x ),obwód krańcówek mam sprawny.Twórcy BMW tak namieszali w obwodach elektrycznych że nikomu nie życzę grzebania tam :cry: :cry: :cry:

Jak dojdę do tego jak idzie obwód oświetlenia to dam znać.

A jeśli komuś centralny nie działa to powodów może być wiele:

1.Jak u mnie :?

2.Niesprawne krańcówki w drzwiach - mogą podawać cały czas sygnał zamknięcia na moduł,

3.Niesprawny przekaźnik pod kolumną kierownicy,

4.Niesprawne przekaźniki w "grundmodule",

5.Przetarte kable klapy bagażnika,

6.Zamoczone styki kostek pod nogami kierowcy(tam idzie jedno z zasilań oświetlenia) oraz kostki w przejściach drzwi/kabina,

7.Niesprawny bądź zacinający się któryś z siłowników łącznie z siłownikiem wlewu paliwa,

8.To co banalnie proste a i tak nikt nie sprawdza - bezpiecznik,

9.Jeśli coś pominąłem to proszę pisać :P :P :P

BMW to naprawde dziwny pojazd,dopóki wszystko działa to jest cacy, ale jak się coś popsuje to porażka czasem :duh:

Opublikowano
BMW to naprawde dziwny pojazd,dopóki wszystko działa to jest cacy, ale jak się coś popsuje to porażka czasem :duh:

Naprawiałeś jakieś suzuki? :mrgreen: