Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Problem jest taki:

1) 2 tygodnie temu okazało się że ucieka mi płyn ze zbiornika spryskiwacza

2) pomogła wymiana uszczelki w która wkłada się pompkę

3) mimo to (oraz mimo wymiany spryskiwaczy na nowe) ciśnienie jakieś było słabe

4) dziś próbowałem spryskać szybę i okazało się że pompka nawet się nie odzywa.

Przypuszczam że padła pompka. Nowa kosztuje 118 PLN, więc niby do przeżycia, ale może podpowiecie jak sprawdzić czy pompka faktycznie padła... Tak łopatologicznie :)

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
Łopatologicznie to możesz ją wyjąć i podłaczyć pod prąd i zobaczyć czy coś się dzieję. Ja w swoim kombi miałem problem ze spryskiwaczem tylnej szyby. Jak klapa była zamknięta to nic się nie działo, nawet nie było słychać. Okazało się, że wężyk był spłaszczony przez zawias klapy. Po usunięciu usterki śmiga jak nóweczka.
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano
Problem jest taki:

Przypuszczam że padła pompka. Nowa kosztuje 118 PLN, więc niby do przeżycia, ale może podpowiecie jak sprawdzić czy pompka faktycznie padła... Tak łopatologicznie :)

Mialem taki sam problem - ale zastosowalem przerobiona pompke

od VW ktora kupilem za niewielkie pieniadze (wlasciwie to kupilem

dwie i druga mi zostala) mechanicznie wszystko pasuje tyko musialem

przerobic konektor - troche precyzyjnej pracy i przelozylem go

ze starej pompki.

Pompke wkladalem do szklanki z woda i podpinalem 12V, tyle....

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem jest taki:

Wyjmij ją, sprawdź podpinając bezpośrednio 12V z akumulatora i już.

A co do ciśnienia, to sprawdź też końcówki spryskiwacza... zatkane/zrypane zaworki lub cokolwiek innego

Kai
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Jak ją na sucho podepnę to nie spali się? Czy tak jak pisał psychop najpierw włożyć do wody?

A co do ciśnienia, to sprawdź też końcówki spryskiwacza... zatkane/zrypane zaworki lub cokolwiek innego
Końcówki spryskiwacza raczej są dobre bo spryskiwacze są nówki sztuki oryginały... :)

A najbardziej podoba mi się tekst żebym sprawdził "cokolwiek innego" :lol:

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

Jak ją na sucho podepnę to nie spali się? Czy tak jak pisał psychop najpierw włożyć do wody?

Jak na chwile wlaczysz to nic sie nie spali, w srodku jest plastikowy

maly wirnik dosyc luzno spasowany wiec nie ma ryzyka zatarcia,

ale przeciez chcesz tak naprawde sparwdzic, czy ona dobrze pompuje

a nie tylko czy sie kreci.

Oryginalna pompka jest w zasadzie rozbieralna - dolna czesc z wirnikiem

prz odrobinie wysilku daje sie sciagnac z korpusu w ktorym jest silnik.

Popatrz tutaj

http://mike.xray.pl/gallery/bmw528/Obraz_003

http://mike.xray.pl/gallery/bmw528/Obraz_001

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie spali się, a do wody... hm... ja tam zrobiłem, podpiąłęm na odwrót zasilanie i jak już się wysuszyłem :) to sprawdziłem jeszcze raz :)

Końcówki spryskiwacza raczej są dobre bo spryskiwacze są nówki sztuki oryginały... :)

Może nie tyle końcówki, co te śmieszne zaworki przed nimi...

A najbardziej podoba mi się tekst żebym sprawdził "cokolwiek innego" :lol:

Heh, zawsze służę dobrą radą... tak mi się napisało.

Kai
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Po podpięciu na krótko do akumulatora pompka nie wykazuje oznak życia. W związku z tym kupię chyba nową... Będzie na następne 10 lat :) A to oznacza dzienny koszt utrzymania pompki na poziomie 0,03 PLN. Chyba można zaszaleć :lol:

Pozdrawiam

Bastek

• Członkowie klubu
Opublikowano

Pompkę kupiłem.

Ale teraz pojawił się następny problem :wink:

Jak zdjąć (a potem założyć) tą opaskę metalową na rurce wychodzącej z pompki? Podobno da się tylko specjalnymi kombinerkami... :roll: Czy jest jakaś inna metoda? Nie bardzo chcę kupować kombinerki których użyję potem 2 razy w życiu... :)

Pozdrawiam

Bastek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pompkę kupiłem.

Ale teraz pojawił się następny problem :wink:

Jak zdjąć (a potem założyć) tą opaskę metalową na rurce wychodzącej z pompki? Podobno da się tylko specjalnymi kombinerkami... :roll: Czy jest jakaś inna metoda? Nie bardzo chcę kupować kombinerki których użyję potem 2 razy w życiu... :)

tak, śrubokrętem podważasz z boku, otwiera się... a potem zaciskasz kombinerkami lub obcinaczkami

albo nabądź zwykłą skręcaną opaskę

Kai
  • Członkowie klubu
Opublikowano
tak, śrubokrętem podważasz z boku, otwiera się... a potem zaciskasz kombinerkami lub obcinaczkami

albo nabądź zwykłą skręcaną opaskę

Zrobiłem :lol:

Śrubokrętem próbowałem już wcześniej ale nie bardzo chciało puścić. Ale po Twojej radzie zawziołem się i zdjąłem. Natomiast nie przyszło mi do głowy żeby zacisnąć to obcinaczką do kabli... Jak wymianiałem spryskiwacze to miałem ten sam problem i w końcu kupiłem 2 takie skręcane cybanty... Ale ile się nałaziłem żeby takie małe dostać... Facet niemalże ze śmietnika je wygrzebał dla mnie - wyglądały jakby były już przynajmniej raz używane :mrgreen:

W każdym razie dzięki za pomoc. Spryskiwacze śmigają teraz jak głupie :cool2:

Pozdrawiam

Bastek

Opublikowano
zna ktos moze adresy sklepu w krakowie bo bede tam w poniedzialek a potrzebuje spryskiwacz ten podgrzewany do e36 .w aso powiedzieli 103zl :shock: bardzo prosze o jakies dobre sklepy z czeciami do bmw !!!!!
  • Członkowie klubu
Opublikowano
... a potrzebuje spryskiwacz ten podgrzewany do e36 .w aso powiedzieli 103zl :shock:
Szczerze mówiąc to nie wiem czy znajdziesz spryskiwacz podgrzewany do BMW inny niż oryginalny...

Pozdrawiam

Bastek