Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poradziłem się mędrców z klasztoru Shao-lin.

Nie wiedzieli.

Poszedłem do wróżki...

nie wiedziała (niezmotoryzowana)

Wyciągnąłem wskaźnik u siebie... olej sięgał 4mm poniżej górnej kreski... już wiedziałem.

Jasne, że tak! Podpowiem jeszcze, że pomiędzy dolną a górną kreską jest miejsce na jakiś litr/półtora oleju (w zależności od silnika).

Jak jest poniżej dolnej kreski- szykuj się na generalkę jeśli nie dolejesz.

Jeśli powyżej górnej- szykuj nowe uszczelki (głowica/pokrywa zaworów- którą wywali pierwszą nie wiedzą nawet najstarsi górale:)

Opublikowano
Cześć:-).Dziękuję za informację - warto się upewnić i tak jest. Mam książkę serwisową auta - ostatniią wymianę miał robioną przy przebiegu 171tys km, teraz mam 181 tys km, olej stoi na bagnecie pomiędzy tymi kreskami (więcjak najbardziej ok :-)) do tego jest barwy takiej bursztynowo-brązowej-czyli nie przepalony itp. Zbliża się wymiana bo świeci się żółta lampka - i teraz taka kwestia, że auto jeździło praktycznie cały czas na oleju 5w30 - bodajże raz tylko widziałem wpis na karteczce 5w40. Z ostatniego serwisu - tego przy 171tys nie widzę wpisu jaki to olej był wlany - czy śmiało zalać też 5w30?Trochę czytałem o olejach ale wolę się upewnić od użytkownika.
  • 2 tygodnie później...