Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam...

zajmuje sie elektronika samochodowa od dluzszego czasu... od kilku miesiecy takze BMW... to, co ludzie przywoza do warsztatu, przerasta wszelkie pojecie;)

na przyklad- mam e60 2008r 3.0d - niby ze stanow... poskladanego z 5 roznych samochodow;), i... uzbieralo sie kilka pytan: wiec do rzeczy:

1. jest w nim KILKA numerow VIN- nie wnikam... nie moja sprawa, ale... chcialbym WSZYSTKIE ujednolicic;) w wiekszosci modulach nie stanowi to problemu, ale stanąlem na skrzyni i silniku...

czy istnieje edytor pamieci do zawartosci sterownika silnika? mam wsad, ale: w starszych modelach nie bylo problemu, a w nowszych- cos zmieniono, i "cyferki" nie sa juz tak widoczne... np: kiedys wygladalo to tak:

sorry ale nie mam czasu na nauke wklejania fotek- to moj pierwszy post- do tej pory sam staralem sie wszystko rozwiazywac, ale...;)

@B823054 yFyFy8!

42324008 9GT0AT64

BWBANC71 080@B823

054 yUyy Uy820000

0089GT0A T73BWBAN

710807

dla wiedzącego gdzie szukac nie ma problemu;), ale teraz niestety jest to zakodowane... stad moje pytanie o edytor pamieci do sterownika silnika

2: jaki EPROM jest w sterowniku skrzyni? (EGS) , czy istnieje mozliwosc programowania po zlaczu obd? albo po zlaczu sterownika?( CAN? K?) , czy tak , jak w zegarach trzeba zastosowac programator EPROM lub tez wymienic EPROM na nowy i zaprogramowac Tool32'em...

sorki za jezyk, i przeskakiwanie tematow, ale post pisze szybko, bez zastanawiania;)

prosze o pomoc:)

ps: chetnie wymienie sie wiadomosciami;) ( BMW , TOYOTA, LEXUS)

Niezależny profesjonalny serwis BMW

seria Fxx, Gxx, przekładki ,angliki, USA-ECE; kluczyki, mapy, reset 8HP

505 329 058 Trójmiasto

Opublikowano
witam...

zajmuje sie elektronika samochodowa od dluzszego czasu... od kilku miesiecy takze BMW... to, co ludzie przywoza do warsztatu, przerasta wszelkie pojecie;)

na przyklad- mam e60 2008r 3.0d - niby ze stanow... poskladanego z 5 roznych samochodow;), i... uzbieralo sie kilka pytan: wiec do rzeczy:

A od kiedy w stanach jest oferowany jakikolwiek diesel :mrgreen:

czy istnieje edytor pamieci do zawartosci sterownika silnika? mam wsad, ale: w starszych modelach nie bylo problemu, a w nowszych- cos zmieniono, i "cyferki" nie sa juz tak widoczne...

Wsad której pamięci ? Bo nowsze mają przynajmniej 3.

2: jaki EPROM jest w sterowniku skrzyni? (EGS) , czy istnieje mozliwosc programowania po zlaczu obd? albo po zlaczu sterownika?( CAN? K?) , czy tak , jak w zegarach trzeba zastosowac programator EPROM lub tez wymienic EPROM na nowy i zaprogramowac Tool32'em...

Taki albo owaki. Przez złącze tak, zależy znowu jaki albo KK albo PTCAN. Od kiedy Toolem32 cokolwiek zaprogramować można?

sorki za jezyk, i przeskakiwanie tematow, ale post pisze szybko, bez zastanawiania;)

prosze o pomoc:)

To widać, że piszesz bez zastanowienia. Stopnia mojego sarkazmu nie komentuj, nie jestem i nie musze być miły.

Następnym razem zanim napiszesz pytanie, sformułuj je tak aby miało sens a nie zaśmiecało forum.