Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dość zagadkowe działanie pojawia mi się w tejże navi

Monochromatyczna soft 3.1 (pewności nie mam bo nie mogę znaleźć tego wątku do którego zaleceń się stosowałem) MK4 mapa 2009 profesional; E46 Touring

Kontrolnie próbowałem jechać by oswoić się z tą navi i

Jeden raz prowadziła tak jak powinna tzn. na wyświetlaczu odpowiednie strzałki z przebiegiem drogi; skrzyżowaniami i komentarzami głosowymi do celu tak jak powinno być.

Od tamtej pory już się więcej jej to się nie zdarzyło.

Przy wpisywaniu adresu wszystko jest OK znajduje miejscowości ulice itd ale w momencie wybory "nawiguj" pani informuje jesteś poza obszarem mapy

Na wyświetlaczu pojawia się jedna duża strzałka która w zależności od położenia pojazdu pokazuje kierunek w którym znajduje się punkt docelowy wyznaczony. Nie ma strzałek przebiegu ulic skrzyżowań pani jakaś taka mało rozmowna jest albo ma ciche dni albo nic do powiedzenia.

Płytę wyciągałem z czytnika nic nie pomaga.

Nie wiem czy jakiś reset navi potrzebny jest czy może antena coś nie tego czy może jakieś ustawienia w samej navi.

Nie wiem czy widzi poprawną ilość satelit.

Ma ktoś pomysły co może być powodem takiego działania lub sugestie co sprawdzić i jak to zrobić?

Gdzie znajduje się antena od GPSa w kombi?

Wdzięczny będę za wszystkie sugestie

Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych
Opublikowano
Komunikat o "byciu" poza obszarem mapy to dość częsta historia, na podstawie własnych doświadczeń doszedłem do wniosku, że program ma bazę miejscowości, ulic i adresów, a nie ma pełnej sieci dróg. Przykładowo: wpisuję trasę od siebie do punktu położonego w małej miejscowości, który znajduje się w bazie adresów, uruchamiam nawigację i jadę i wszystko jest OK, dopóki poruszam się głównymi drogami. W momencie skrętu z drogi głównej w drogę drugorzędną biegnącą do punktu docelowego, pomimo że jest ona w bazie danych, nawigacja od razu wywala mi komunikat o znalezieniu się poza obszarem mapy. Korzystałem z kilku wersji map, w każdym przypadku było tak samo. Jeżeli nawigacja pokazuje kierunek i odległość do celu, to raczej odbiera sygnał z satelit prawidłowo. Antena jest z tyłu na dachu.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano

wczoraj oblOOkałem dokładniej i na ekranie jest jeszcze komunikat "Brak navigacji"

podejrzewam ze u mnie albo uszkodzona jest antena albo kabel bo nie potrafi znaleźć nic związanego z pozycją auta

dziś się postaram dobrać do anteny choć z tego co czytałem potrzeba zdemontować spoiler na tylnej szybie

Wiem ze można do małej nawi wejść w jakby zaawansowane ustawienia tylko nie pamiętam jak się to robiło i co tam dokładnie było. Kojarzy ktoś może?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Odświeżam temat, bo pojawiły się nowe kwestie. Ostatnio ze znajomym uruchamialiśmy w swoich autach nową mapę w wersji High 2010. U mnie żadnych zmian, w dalszym ciągu w trakcie nawigacji w pewnym momencie pojawia się informacja o znajdowaniu się poza obszarem mapy, choć punkt docelowy jest w spisie adresów. Natomiast ta sama płyta z mapą u kolegi, który ma duży ekran działa bez zarzutu i widać, że drogi są wszystkie! Czy ktoś ma jakiś pomysł, o co może chodzić? Zmieniałem ustawienia - trasa szybka, krótka, nic nie pomaga. Zastanawiam się o co chodzi jeszcze z odchyleniem podawanym w kilometrach, które można zmieniać, ale też nie przynosi to żadnego efektu. Pomóżcie!

Opublikowano

po zmianie mapy na 2010 dokładnie taj jak opisujesz

"jesteś po za obszarem mapy" adres jest w spisie wszystko niby OK pokazuje w pozycji auta OK w menu zaawansowanym porównując z innym GPS parametry OK

Co ciekawe po dojechaniu do punktu docelowego mimo że jestem po za obszarem mapy komunikat "dojechałes do celu"

Soft 3.1 może to wina softu czytnika?

Opublikowano
Kiedyś używałem jakieś starej mapy eastern europe 2006 i wszystko było w porządku. Niestety od momentu kiedy przesiadłem się na BMW Road Map High DVD 2009-1 później 2009-2, a ostatnio w 2010-1 mam to samo zjawisko które opisujecie. W mojej ocenie temat spowodowany jest ewidentnym brakiem dużej części lokalnych dróg. Są wszystkie główne trasy, do każdej wioski można dojechać, niestety najczęściej na około... Z mojej wioski do granic miasta Poznania jest 3km, niestety nawigacja prowadzi mnie okrężną drogą (12km). Jak jadę trasą którą zwykłem podróżować do miasta pojawia mi się napis Brak Nawigacji... Na pudełku od BMW Road Map Europe High DVD 2010 Update jest wyraźnie napisane, że Polska ma tylko "Partial Coverage". Czy ktoś wie czy są jakieś mapy do BMW E46 MK4+Mono z 100% pokryciem kraju ??
Opublikowano
W mojej ocenie temat spowodowany jest ewidentnym brakiem dużej części lokalnych dróg.

Wcześniej też tak myślałem. Ale jak pisałem wyżej - ostatnio sprawdzaliśmy tą płytkę w navi u znajomego i wszystkie drogi są! No, może nie wszystkie w skali całego kraju, ale te, które testowaliśmy owszem. Wyglądało to tak: planujemy trasę u kumpla (MK4, ta sama płytka, ekran 4:3), podajemy punkt docelowy ze spisu, jedziemy i na ekranie widać drogę od początku do końca. Wracamy, wsiadamy do mnie, przekładamy płytkę, uruchamiamy nawigację (ta sama trasa), ruszamy, do pewnego momentu jest OK, po czym navi sygnalizuje skręt w boczną drogę (ma ją w spisie, bo podaje prawidłową nazwę, poza tym przed chwilą jechaliśmy nią autem znajomego) i po wykonaniu manewru wywala komunikat o znajdowaniu się poza obszarem mapy. Strzałki znikają, pojawia się ta duża, jakby kompasu i odległość do celu i tyle - mogę sobie urządzać rajdy przełajowe. Problem zawsze dotyczy mniejszych dróg, choć np. we wsiach bywa, że nie pokazuje żadnej drogi, nawet głównej (u mnie, bo znajomemu korzystającemu z tej samej mapy wyświetla wszystkie drogi, główną i boczne też). Może to kwestia jakiejś kalibracji? Nie mam pojęcia, robi się to trochę denerwujące.

Opublikowano
Manniac, mam trochę inne obserwacje dotyczące tego problemu. Jak wybieram cel to zawsze mnie prowadzi przez znane mu drogi i nie ma tzw "Braku Nawigacji", jednakże jak skręcę w jakąś inną (bardziej optymalną) drogę niż ta wskazana to często pojawia się "Brak Nawigacji". Dodam, że dotyczy tylko wiosek, bo miasta są super. W Poznaniu na przykład - gdzie bym nie skręcił, to zawsze nawigacja wie gdzie jest i pokazuje jak dojechać z miejsca w którym jestem. Dlatego domniemywam, że nie ma na mapie po prostu części dróg lokalnych. Być może jak bym pojechał w Twoje okolice, to wystąpiło by podobne zjawisko jak opisałeś, nie jestem w stanie tego jednak potwierdzić. Ściągam teraz mapę VDO Dayton Navteq Digital Map Eastern Europe Version 2009 - 2010 mam nadzieję, że to będzie panaceum na nasze problemy...(o ile ruszy na MK4 - bo to ostatnia mapa (maj 2009) dedykowana do MK1-MK3)
Opublikowano

Kapitalista77 czekam z niecierpliwością na twoje relacje z mapą Dayton Navteq

Osobiście jak jadę do domu wystarczy że na Grunwaldzkiej przejadę przez przejazd kolejowy (a jadę prosto nie jak główna w lewo) już krzyczy jesteś poza obszarem mapy a za 2 min jak skręce w osiedlową uliczkę jesteś u celu.

Ciekawi mnie bo z tego co pisze Manniac na normalnej navi pokazuje OK

A którą macie wersje softu w czytniku?

Opublikowano

Przejechalem ta trase, jest identycznie. Jak z ul.grunwaldzkiej nie skrecisz w ul.wolczynska tylko pojedziesz prosto przez Plewiska to zaraz tracisz mape. Skorzewo, Dabrowka, Paledzie az do Dopiewa jest wielka [BAD].

Dzis jezdzilem po Poznaniu i naprawde wszystko jest (na oko w 100%), ale wjazd w ktorakolwiek z wiosek konczy się brakiem navi.

Jak w poniedzialek wroce do Poznania postaram się opisac wrazenia z map Navteq Vod Dayton 2009-2010 oraz sprawdze soft w navi (instalowal mi go gosc z tego forum, mowil ze to najnowsza spolszczona wersja).

Ps: Sorry za brak polskich liter , pisze z telefonu.

Opublikowano
Ciekawi mnie bo z tego co pisze Manniac na normalnej navi pokazuje OK

I to jest najciekawsze. Gdybym tego nie sprawdził, uznałbym, że po prostu nie ma planu tych dróg i tyle. Ale widziałem na własne oczy, że są i to mnie wkurza, bo na mojej małej navi ich nie wyświetla. Inna ciekawostka: mam AutoMapę PL, wczoraj robiłem aktualizację do najnowszej wersji 6.1.0 i oglądałem drogi w swojej okolicy. Wyobraźcie sobie, że BMW Road Map High 2010 oglądana na dużej nawigacji u znajomego, ma lepszą sieć dróg niż najnowsza AM, przynajmniej u mnie w mieście! Żeby jeszcze chciała działać tak jak trzeba. Soft u siebie mam nowy, zresztą na oryginalnym było tak samo. Może coś uda się wam wywalczyć z innymi mapami. Problemu chyba nie powinno być, bo jakiś czas temu uruchamiałem u siebie mapę z Laguny 2 (Carminat) i też chodziła.

Opublikowano
Przejechalem ta trase, jest identycznie. Jak z ul.grunwaldzkiej nie skrecisz w ul.wolczynska tylko pojedziesz prosto przez Plewiska to zaraz tracisz mape. Skorzewo, Dabrowka, Paledzie az do Dopiewa jest wielka [bAD].

Dzis jezdzilem po Poznaniu i naprawde wszystko jest (na oko w 100%), ale wjazd w ktorakolwiek z wiosek konczy się brakiem navi.

Jak w poniedzialek wroce do Poznania postaram się opisac wrazenia z map Navteq Vod Dayton 2009-2010 oraz sprawdze soft w navi (instalowal mi go gosc z tego forum, mowil ze to najnowsza spolszczona wersja).

I jak wypadły testy że się tak zapytam?

Chodzi mi zwłaszcza o wioski wokół Poznania. Są widoczne różnice oczywiści ena duży plus?

Opublikowano

Z małym poślizgiem udało mi się wreszcie przetestować działanie Navteq Vod Dayton 2009-2010 na mojej monochromatycznej nawigacji z czytnikiem MK4.

Na forach przeczytałem, że płyta musi być wypalona w MODE2, jednakże stwierdzam że nie jest to do końca prawda, chodzi na MODE1 i MODE2 - być może ma to znaczenie dla czytnika MK1 do MK3, bo na MK4 obydwie wersje działają.

Porównując zachowanie VOD Dayton 2009-2010 do High Europe 2010 stwierdzam, że na obydwu mapach nawigacja monochromatyczna zachowuje się niemalże identycznie. Zjawisko "Brak Nawigacji" występuje na obszarze powiatu poznańskiego w tych samych miejscach co na High Europe. Miasto Poznań jest pokryte idealnie tak jak w High i działa bez zarzutów.

Jednakże dzięki tej mapie dokonałem pewnego odkrycia, będąc w strefie "poza obszarem mapy" sprawdzając położenie auta, nawigacja wskazuje mi dokładnie ulicę na której jestem! Czyli niby jest "brak nawigacji", ale ulica na której jestem jest znana! Coś więc jest nie tak.

Rozpocząłem więc żonglerkę płytami (na przemian High i VOD Dayton), zauważyłem, że na High też rozpoznawana jest część ulic, pomimo "Braku Nawigacji".

Znalazłem też ulice, które są na VOD a nie ma na HIGH. Wygląda na to, że małe gruntowe uliczki w takich wioskach jak Skórzewo są tylko na VOD. Bazując na tych informacjach mogę stwierdzić, że VOD jest chyba dokładniejszą mapą, ale pewnie już mniej aktualną na głównych drogach ponieważ jest z Maja 2009, a HIGH 2010 zawiera pliki datowane na koniec września'09.

Cóż z tego kiedy nadal mamy "Brak Nawigacji"....

Po tym co zaobserwowałem jestem w stanie uwierzyć, że na wyświetlaczu kolorowym te drogi są widoczne, dlaczego więc na monochromie mamy brak nawigacji ?

Dlaczego w mieście wszystko jest ok?

Dlaczego ten bark nawigacji dotyczy tylko dróg powiatowych, mimo tego że nawigacja wie dokładnie gdzie się znajduje?

ps: I jeszcze mała uwaga, VOD i High w Skórzewie, Dąbrówce, Dąbrowie, Palędziu przy odczycie pozycji auta, pokazuje, że jest na ulicy X w Dopiewie, a nie w wiosce której w rzeczywistości jestem. Konkludując pokazuje nazwę gminy, a nie wioski (być może to jest jakaś przyczyna?)

Po sobotniej kilkugodzinnej przejażdżce wracam do High Europe 2010 ponieważ VOD niczego dla użytkownika nie zmienił, a to że rozpoznaje więcej nazw powiatowych dróg bez możliwości nawigowania po nich do niczego mi się nie przyda.

Cały czas głowię się nad tym czy oby wersja monochromatyczna utraciła częściową kompatybilność z nowymi mapami? Czy producenci obydwu map nie stosują pewnych rozwiązań które nie są odczytywane przez navi mono?

Wersja mojego softu to 4-2/00 (podobno to wersja 100 - miałem robiony upgrade/spolszczenie).

Opublikowano
Potwierdzasz w pełni moje wcześniejsze spostrzeżenia - oprócz tego co pisałem wyżej, mam dokładnie taką samą sytuację z pozycją auta (navi pokazuje informację o znajdowaniu się poza obszarem mapy, ale przy sprawdzaniu pozycji auta "wie" dokładnie, na jakiej jest ulicy), jak również z podawaniem nazwy gminy, a nie wsi. Wersję softu mam taką samą jak twoja. Ciekawe, czy kiedykolwiek uda się rozwiązać tą zagadkę. Chciałbym chociaż znać konkretny powód, dla którego navi mono tak się zachowuje, bo lekarstwa na to chyba nie ma.

Opublikowano

ten myk z wyświetlaniem nazwy ulic po komunikacie "jesteś po za obszarem mapy" wyczaiłem od razu jednak dalej mnie irytuje zachowanie tej navi.

Wygląda że jest to wina czytnika a nie map

a szkoda

Opublikowano
ten myk z wyświetlaniem nazwy ulic po komunikacie "jesteś po za obszarem mapy" wyczaiłem od razu jednak dalej mnie irytuje zachowanie tej navi.

Wygląda że jest to wina czytnika a nie map

a szkoda

wg mnie jest to mapa a nie czytnik, ja z kolei zaobserwowalem, ze jedne ze starszych map(2006 itp) nie maja napisu " jestes po za obaszarem.." a te nowsze maja ten napis w tym samym miejscu.

PARTNER BMW AG

POLSKIE MENU BMW NAWIGACJA E60 E61 E70 E71 X5 X6 E90 F01 F07 F10 F25 F30 G01 G05 G11 G20 G30 KONWERSJA USA EUROPA

KODOWANIE, PROGRAMOWANIE, NAPRAWA NAWIGACJI CCC/CIC/NBT, AKTUALIZACJA, CARPLAY

telefon +48 504384405

baner.gif.01835ac6b13a026299cdbad66eaa101f.gif

http://www.menupolskie.pl/polskie-menu/bmw.html

Opublikowano

Nie chcę sie kłócić albo co bo kolega ma większe doświadczenie ale ta sama mapa jak testował ją Kapitalista na dużej nawi pokazywała boczne drogi prawidłowo i nie wywalała tego komunikatu.

Z resztą była także testowana mapa Navteq Vod Dayton 2009-2010 i dalej to samo.

Sam sprawdzałem na High 2010 i dalej to samo.

Dlatego moje podejrzena padają na czytnik; soft bo w zasadzie ekran to tylko wyświetlanie informacji a cał "obróbka" znajduję się w czytniku. Tak mi się wydaję choć mogę się mylić

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Sprawdziłem tą mapę na wyśiwtlaczu kolorowym. 100% działa i ma 100% pokrycie. Wygląda na to że system MONO powoli traci kompatybilność z nowszymi mapami.... szkoda...
Opublikowano
Sprawdziłem tą mapę na wyśiwtlaczu kolorowym. 100% działa i ma 100% pokrycie. Wygląda na to że system MONO powoli traci kompatybilność z nowszymi mapami.... szkoda...

Tę mapę sprawdzałeś na kolorowej navi 16:9 - Navteq Vod Dayton 2009-2010 ??

Jeżeli ta mapa jest lepsza od tych BMW Road Map High DVD to proszę o napisanie, chętnie ją ściągnę i przetestuje bo te od BMW już mnie powoli denerwują :wink:

P.S Z resztą i tak ją przetestuje :cool2: Już się ściąga :)

http://images.chomikuj.pl/button/Sledz2424.gif

Softy [PL], instrukcje, mapy do systemów nawigacyjnych w naszych BMW

• 2 lata później...
Opublikowano
Witam. Nie chce zakładać nowego tematu więc tu podepnę swój problem. Mam navi monochroma z małym wyświetlaczem PH7090 i w ustawieniach jest taki graficzny suwak od głośności lektora w nawigacji i jak przestawie ten suwak to pozycja jest zapamiętywana ale nie ma to odzwierciedlenia w głośności i jest bardzo cicho...Ale co dziwne gdy w trakcie wypowiadania słów "głośniej" lub "ciszej" pokręcam gałkę zmiany głośności w radiu to robi się głośniej ale zaraz powraca do stanu pierwotnego... Czy jest jakaś opcja autopoziomowania głośności o ktorej nie wiem? Interesowała by mnie opinia kogoś kto posiada takie radio jak działa ustawianie głośności nawigacji?