Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a więc dwa razy przydażyła mi się taka sytuacja, że po jeździe w ulewnym deszczu lub po postoju pod chmurką z deszczem nie mogłem rano uruchomić auta. za pierwszym razem akumulator zakończył żywot ( nie do podniesienia ze zwarciem na plusowej klemie po uruchomieniu zapłonu ) a za drugim razem rozładowanie nowego 100 Ah. napięcie ładowania rzędu 13.5 - 13.8 v ( nie pamiętam która dokładnie wartość ). czy zdarzają się jakieś typowe lokalizacje zwarcia lub inne przyczyny rozładowania aku podczas postoju i deszczu?
Opublikowano
kolego ,sprawdzilbym w twoim przypadku webasto,poniewaz jest ono pod nadkolem gdzie caly czas jest mokro i w szczegolnosci kiedy pada deszcz ,kanalem sciekowym woda splywa po webasto, jesli bedzie uszkodzona uszczelka na webasto to bedziesz mial zwarcie. mialem to u siebie natomiast co do typowych usterek tego typu to nie mam pojecia, jezdze 530 d od trzech lat i tylko ta jedna rzecz mnie spotkala. po ulewnej nocy rano byl zgon . no chyba ,ze gdzies woda dostaje sie do puszki sterownika lub bezpiecznikow, ale mysle ,ze to sprawdziles. pozdrawiam.
Opublikowano
a więc znowu nurkowanie pod nadkole ... znowu ponieważ poprzedniej zimy grzebałem przy agregacie więc mogłem coś naruszyć. drugiej przyczyny będe upatrywał w pomce spryskiwaczy ( wymieniałem na no-name i raz działa raz nie, a czytałem że może ona powodować zwarcie przez lichą uszczelkę w środku ) i podgrzewanej końcówce spryskiwacza ( była złamana i kleiłem ). tak by mi to na logikę pasowało - pogrzebiemy zobaczymy ...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
jak się okazało, woda ściekała po kablu CB przez szparę w uszczelce klapy bagażnika prosto na czytnik MK3 ( antena mocowana do klapy bagażnika ). Im szybsza jazda w deszczu tym więcej wody na czytniku. W efekcie ciągły pobór prądu i łącznie 700 zł w plecy ( naprawa czytnika + usługa ). MASAKRA
Opublikowano

Kolego zwroc uwage na ladowanie bo jezeli sie nie myle to masz trochi przymale... powinno byc w granicach 14V-14,4V - jak dobrze pamietam.

Poprawcie mnie jesli sie myle...