Skocz do zawartości

[E36] Z3 - Odgrzybianie klimatyzacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siema!! Mam pytanie odnosnie odgrzybiania klimatyzacji w Z3. Czy ktos z Was robil to we wlasnym zakresie?? Jesli tak to jakiego preparatu uzyliscie?? Czy efekt byl zadowalajacy?? Prosze o wskazowki. U mnie jest ten prblem ze po wylaczeniu klimatyzacji przez jakis czas czuc charakterystyczny smorodek wydobywajacy sie z nawiewow i przyznam ze troche mnie to denerwuje. Pozdrawiam
Opublikowano

40 - 50 pln to dosyć optymistycznie :shock: .... nie ma sensu odgrzybiać klimy jeżeli nie wymieni się filtru od kabiny (no chyba, że takiego w Z3 nie ma) koszt ok. 200 pln, koszty preparatu wahają się w granicach 75 pln plus koszty robocizny.

Nigdy nie robiłem tego w BMW ale w Suzuki koszt ok. 350 pln a dwa dni temu w Volvo 420 pln.

Opublikowano
no wlasnie, jak to jest z tym filtrem pylkowym w Z3?? bo nie moge go znalezc w zadnym katalogu a troche dziwne ze w aucie z klima nie ma
Opublikowano

Z3 nie ma filtra kabinowego na 100% .

Co do ogrzybiania klimy to 2 sezony temu w moich okolicach kosztowalo to 100 zl . Jaki bylby efekt - nie wiem, wtedy chcialem to zrobic w E46 bo taki sam jest efekt jak opisujesz - nieco smierdzi po wyl. klimy . W koncu zrobilem to sam - odgrzybialem do tej pory 3 roznymi piankami, dalem nowy kabinowy, raz nawet spryskalem bezposrednio parownik pianka do ogrzybiania - i efekt jest dosyc slaby . Fakt smierdzi po wyl. klimy mniej, ale jednak jeszcze "to" czuc . Inni ogrzybiali w zakladach i pisali to samo .

Co do klimy w Zetce - uzywalem jej do tej pory 2 czy 3 razy i nie poczulem zadnych zapachow.

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja tez nie czuję żadnych niepokojących zapachów z klimy. Ostatnio przy przeglądzie chciałem wymienić filtr kabinowy i okazało sie, ze Zetka takowego nie posiada....w sumie i dobrze :)
Opublikowano
Nie wiem czy wy to stosujecie, pierwszą podstawową zasadę. Po odgrzybianiu, czyszczeniu klimy nie można jej używać przez min 24h. Środek musi mieć czas aby zadziałać. Jeżeli "napryskacie" coś w układ a za godzinę użyjecie klimy wszystko zostanie wydmuchane i stąd, jak mi się wydaje, brak jakich kolwiek rezultatów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To może tłumaczyć dlaczego odgrzybianie we wszystkich m oich służbówkach nie przyniosło rezultatu...:)
Opublikowano

OK, wiec ja zrobilem tak:

Nabylem droga kupna jedna puszke preparatu do odgrzybiania klimatyzacji marki KAGER znajdujacego sie w ofercie firmy FOTA s.a. W pierwszej kolejnosci odlaczylem akumulator, zdemontowalem wycieraczki, nastepnie plastikowe podszybie oslaniajace silnik nawiewu. Wprowadzilem plastikowa sonde dolaczona do zestawu pomiedzy lopatkami wentylatora najglebiej jak sie dale i wpier....... tam cala puszke piany az zaczela wylazic na zewnatrz. Pozostawilem auto w tym stanie na cala noc a na drugi dzien poskladalem wszystko w odwrotnej kolejnosci. Co do efektu to narazie nie mam pwnosci czy to cos pomoglo czy nie poniewaz piana ma bardzo intensywny zapach i jak narazie w kabinie czuc jedynie zapach preparatu. Za kilka dni napisze jaki jest efekt calej tej operacji. :norty:

Opublikowano
Nie wiem czy wy to stosujecie, pierwszą podstawową zasadę. Po odgrzybianiu, czyszczeniu klimy nie można jej używać przez min 24h. Środek musi mieć czas aby zadziałać. Jeżeli "napryskacie" coś w układ a za godzinę użyjecie klimy wszystko zostanie wydmuchane i stąd, jak mi się wydaje, brak jakich kolwiek rezultatów.

Pierwsze slysze, mialem juz 3 rozne preparaty ale na instrukcji uzytkowania zadnego nie bylo ani slowa o tych 24h o ktorych Ty piszesz . Te srodki wtryskuje sie wlasnie przy wlaczonym na maxa nawiewie i klimie, i po samym wtrysnieciu jest zalecane aby wentylator jeszcze troche pochodzil .

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano

Pierwsze slysze, mialem juz 3 rozne preparaty ale na instrukcji uzytkowania zadnego nie bylo ani slowa o tych 24h o ktorych Ty piszesz . Te srodki wtryskuje sie wlasnie przy wlaczonym na maxa nawiewie i klimie, i po samym wtrysnieciu jest zalecane aby wentylator jeszcze troche pochodzil .

No właśnie przez chwilę pochodził, po to aby rozprowadzić środek a nie go wydmuchać na zew.

Opublikowano
u mnie odgrzybianie klimy zdecydowanie sie powiodlo. Od tego czasu nie czuc juz zadnego nieprzyjemnego zapachu po wylaczeniu klimatyzacji. Zdecydowanie polecam ta metode oraz preparat firmy Kager.
Opublikowano
u mnie odgrzybianie klimy zdecydowanie sie powiodlo. Od tego czasu nie czuc juz zadnego nieprzyjemnego zapachu po wylaczeniu klimatyzacji. Zdecydowanie polecam ta metode oraz preparat firmy Kager.

a nie mówiłem :lol: i masz teraz neutralny zapach samochodu ;)

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie kupiłem podobno rewelacyjny środek biobujczy WURTH-a i w instrukcji użycia wystarczy za pomocą długiej sondy dołączonej do preparaty dotrzeć do parownika i wtrysnąć...

I tu pojawia się moje pytanie- którędy najlepiej dotrę do parownika? Dodam iż Z3 mam od 2tyg i nie ogarniam jeszcze dobrze tego maleństwa :D

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki/foto. Pozdr