Skocz do zawartości

[E36] 316 M43 Wentylator chłodnicy pracuje cały czas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem polegający na tym, że wentylator chłodnicy pracuje cały czas. Nie ma różnicy czy silnik pracuje czy nie, jaka jest temperatura w układzie oraz czy kluczyki są w stacyjce. Nawet jak wyłącze silnik wyjmę kluczyki to wentylator pracuje cały czas niezależnie od temperatury w układzie, która nawet jak spadnie do niebieskiego pola to nie wyłącza wentylatora. Jedyne co narazie pomaga to odłączenie akumulatora. Wskaźnik temperatury przy zegarach pracuje OK.

Mam w związku z tym pytania:

1. Czy skrzynce z bezpiecznikami są jakieś przekaźniki sterujące tym wentylatorem? Czy tak jak w E46 jest tam sterownik przy wentylatorze?

2. Jeśli jest sterownik to gdzie on sie znajduje?

3. Jak sprawdzić co nawaliło, żeby nie wymieniać wszystkiego? (wiadomo jest kryzys ;)

jest to 316 compact, 1996 z manualna klima

z góry dziękuję za wszelkie wskazówki

Pozdrawiam

Tomek

Opublikowano

http://images48.fotosik.pl/181/d4c080c350c4a234med.jpg

Za pracę wentylatora odpowiada przekaźnik R10 ( pierwszy bieg ) i R12 ( drugi bieg ). Prawdopodobnie któryś się zablokował. Spróbuj wyciągnąć najpierw jeden, a jak nie pomoże to potem drugi. W ten sposób dojdziesz który z nich załącza wentylator. Jak już to ustalisz spróbuj podmienić na inny. Jeżeli jakimś cudem na innym przekaźniku też będzie załączał się wiatrak, to masz spięcie gdzieś w instalacji elektrycznej i na dany przekaźnik cały czas jest podawane wzbudzenie. Jest też inna możliwość, ale prawdę mówiąc nie wiem czy w BMW tak to działa. W niektórych samochodach prąd do przekaźników jest podawany poza stacyjką, tak aby schłodzić silnik nawet po zgaszeniu. W takim przypadku zablokowany czujnik temperatury będzie powodował że wiatrak się nie wyłączy. Czujnik znajdziesz z prawej strony chłodnicy. Jeżeli wentylator wyłączy się gdy wyjmiesz wtyczkę to do wymiany będzie ten czujnik.

Opublikowano

Wyjąłem przekaźniki, przedmuchałem profilaktycznie, obejrzałem, wsadziłem spowrotem i wentylator działa jak należy. Być może któryś stracił styk jak wjechałem w jakąś dziurę.

Dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam