Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam taki komp (choc nie wiem czy takie okrereslenie sie wogole nadaje) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56670318

zastanawiam sie nad zmiana na cos takiego:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=57107648

roznica jest taka ze mialbym dodatkowe funkcje odnosnie spalania.

czy w mojej bestii ;) e36 96r. 318tds touring vin: ev37630 jest mozliwosc w miare prostego podlaczenia tego kompa zebym mogl skorzystac z funkcji dodatkowych?

Clear for take off!
Opublikowano
ale przeciez w tym drugim nie ma spalania .. ten drugi jest rozbudowany w stosunku do pierwszego tylko o check-a .. no chyba ze mi sie zle strony otwieraja .. spalanie masz dopiero w pelnym kompie ;)
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
przyciski te sluza do ustawiania liczbowych funkcji kompa, poczawszy od zegarka, skonczywszy na ustawieniu limitu predkosci, itp...
Opublikowano

dzieki za wypowiedz, rozumiem ze masz doswiadczenie i jestes tego na 100% pewien, bo szczerze mowiac to teoretycznie nic wiecej nie potrzeba - przeciez mam przebieg kilometrow elektroniczny, spalanie chwilowe pod obrotomierzem, wielkosc baku tez jest znana wiec mozna byloby wyliczyc i srednie, zasieg, czasy itd bez dodatkowych czujnikow.

to raz a dwa ze troche szperalem i nigdzie nie wyczytalem ze np ktos chcacy zalozyc obc do e32 potrzebowal jakies czujniki.

wychodziloby na to ze wystraczy znac schemat prawidlowego podlaczenia obc plus ewentualnie nowe wtyki?

Clear for take off!
Opublikowano

Oczywiście że jak prawidłowo podłączysz to będzie działał OK. ja mam E-36 316 - był goły(nawet zegarka analogowego nie było) i wsadziłem pełną wersję OBC. Wszystko działa poza check-control bo nie było modułu. Działa nawet funkcja blokady zapłonu kodem :-). Trochę jest problemu ze wskazaniami przeciętnego zużycia paliwka - bo w zależności od jakiej wersji silnika pochodził komputerek to może nieco oszukiwać :? - ale da się to wyregulować za pomocą testu 20. Ty masz TDS więc może być nieco kłopotu z ustaleniem właściwej wartości. ale wszystko i tak chodzi :-)

Dla ciekawskich dodam że podłączenie zajęło mi około 14 godzin (suma ze 2 dni). Ale robiłem bardzo powoli (by nie powiedzieć że się grzebałem) i wszystkie połączenia z wiązką lutowałem. No i należy dodać tydzień przed schematami elektrycznymi zanimi połapałem o co w tym wszystkim biega :-)

Opublikowano (edytowane)
Ja podłączyłem w 2h. Edytowane przez bmw316

POZDRAWIAM MANIAKÓW BMW 🙂

Z BMW od 2004roku. Na forum od 2005r.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Chciałbym podłączyć pełnego kompa u siebie w e36, teraz mam wersje 7 przyciskową, może mi ktoś poradzić jak sie do tego zabrać?
BMW - Nie dla idiotów
Opublikowano

Podpiołem dwa przewody bezpośrednio do wtyczek od licznika - bo nie było wyprowadzeń (brak pinów we wtyczce w tym miejscu i musiałem podmienić na zastępcze :mrgreen: ) ... No i kilka innych przewodów do przewodów wychodzących z wtyczki licznika :-)

Jak już wcześniej był jakiś OBC (ja nie miałem :( ) to wymiana na pełny OBC to pikuś ... wiadomo że check'a się nie dorobi ale reszta f-cji będzie śmigać.

Jak już kupować OBC to najlepiej taki który pracował z silnikiem o podobnej pojemności co nasz ...