Skocz do zawartości

obroty ok a silnik nie rowno chodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam posiadam e36 1.6 benzyna na zimnym odpalam auto i slychac ze nei rowno chodzi wskazowka jest na 900 i nie faluje jedynie spadnie do okolo 800 jak sie wlaczy swiatla szukalem duzo na forum przeplywomierz sliniczek krokowy sonda lambda.. pod czas jazdy auto na 1 skacze i tak jak by nie przepalalo do konca paliwa, z tego co wiem sonda daje sygnal do sliniczka ale dopiero jak zlapie temperature? druga sprawa to ciekawe ze na obrotomierzu nie widac falowania czyli sliniczek niby sprawny mialem wybrac sie wkoncu na kompa ale tak jeszcze szuklem jakies innej przyczyny zauwarzylem na gumie od krokowca do slinika pekniecie przy nacisnieciu tej gumy slinik spadal z obrotow.. jeszcze tego nie wymeinilem ale to moze byc glowna przyczyna problemu? poporstu dostawal lewego powietrza i daltego chodzil nie rowno?
Opublikowano
To jest właśnie powód tej nieprawidłowej pracy silnika. Ja miałem delikatną nieszczelność przy krokowcu i właśnie silnik na wolnych się telepał jak traktor. Wymieniłem uszczelkę przy silniczku krokowym (u mnie trochę inny niż u Ciebie) i raz że obroty spadły w dół, a dwa że wyrównała się praca silnika.