Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, zauważyłem że pasek napędzający pompe wodną, alternator (ten dłuższy pasek) jest popękany i w najblizszym czasie czeka mnie wymiana. Niebyło by wiekszego problemu ale przed nim jest drugi pasek krótszy napędzający sprężarke od klimy i żeby zdjąć ten dłuższy trzeba pierw ten krótszy ściagnąć żeby wymienić dłuższy. Czy można w jakiś prosty sposób poluzować go bo są tam napinacze, ale nie wiem jak je się luzuje. I jak ktoś się orientuje ile taki pasek może kosztować???

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

Witam

Paski to maly wydatek :D ze 30pln albo ciut wiecej zalezy od firmy.

A jesli chodzi o wymiane to chyba tak jak w prawie kazdym samochodzie .

Luzujesz alternator i pompe wepspomagania naciagasz dokrecasz i juz.Jesli chodzi o naciag to jak pamietam po nacisnieci palcem moze sie ugiac do 15mm.Chyba ze mam skleroze :D

pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Luzujesz alternator i pompe wepspomagania naciagasz dokrecasz i juz.Jesli chodzi o naciag to jak pamietam po nacisnieci palcem moze sie ugiac do 15mm.Chyba ze mam skleroze :D

pozdrawiam

Nie bardzo,krotki pasek mozna zdjac bez zadnych klopotow (o ile

pamietam w M50 jest tak samo jak w M52) napinacz trzeba przekrecic

io tam sa takie dwa otwory w ktore mozna wlozyc np srubokret wtedy

napinacz zablokuje sie w pozycji maks scisnietej, zdjac krotki pasek.l

zeby zdjac dlugi pasek trzeba sciagnac wentylator z wiskoza i sciagnac

plastikowa oslone nadmuchu

z napinaczem identycznie jak przy krotkim pasku

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam

pozdrawiam

Nie bardzo,krotki pasek mozna zdjac bez zadnych klopotow (o ile

pamietam w M50 jest tak samo jak w M52) napinacz trzeba przekrecic

io tam sa takie dwa otwory w ktore mozna wlozyc np srubokret wtedy

napinacz zablokuje sie w pozycji maks scisnietej, zdjac krotki pasek.l

zeby zdjac dlugi pasek trzeba sciagnac wentylator z wiskoza i sciagnac

plastikowa oslone nadmuchu

z napinaczem identycznie jak przy krotkim pasku

tak to wygląda z tym, że można to zrobić bez ściągania wisko

Kai
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kai coś więcej na ten temt, czyżby można było przełożyć pasek przez wentylator???

Napiszę tak: przełożenie obu pasków w serwisie, w którym się serwisuję :) zajęło niecałe 10 minut. Robione było od spodu auta, a koszt obu pasków BOSCH to 110zł (o ile dobrze pamiętam, na pewno nie więcej). Aaaa, nie było ściągane wisko.

Kai
Opublikowano
Niedawno wymieniałem oba paski w M-50, ten od klimy i ten od alternatora - pomp i faktycznie zajmuje to mało czasu, za paski trzeba było wyłożyć coś około 30 paru za krótki i 60 paru złotych za długi. Ale trzeba uważnie patrzeć mechanikowi na ręce. Nie należy używać do luzowania napinaczy śrubokrętów, kluczy maszynowych itp. ponieważ można zniszczyć napinacz przez złe podparcie narzędzia i naciskanie na napinacz w niewłaściwy sposób (już raz mi tak załatwiono przez moją nieuwagę napinacz klimy - koszt nowego zamiennika to 570 zł i to jest tanio - pękł na plytce oporowej, bo są to odlewy aluminiowe). Najlepiej nacisnąć napinacz jakimś szerokim elementem (hmm. od biedy może być łyżka do opon, chociaż można je ugiąć nawet ręką) od strony, po której chodzi pasek i po prostu go zdjąć. :)