Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie posiadam BMW serii 1 e87 rocznik 2006 , 116i

Seryjnie nie ma xenonów

mam do kupienia fabryczne lampy xenowe ale słyszałem rózne opinie co do ich montażu i działania

Czy zmiana zwykłych lamp na xenonowe w e87 jest możliwa ?

Co jeszcze muszę dokupić do lamp aby móc wszystko ładnie zaprogramować do samochodu , serwis BMW wyliczył mi koszt około 15 tys zł :) razem ze zderzakiem lampami itd. :) lecz tyle za xenony nie dam :D

Może ktoś już się spotkał w e87 z taką przeróbką ?

Opublikowano
Do przeróbki potrzebujesz lampy, moduł sterowania (żeby błędów nie było), instalacje do czyszczenia (spryskiwacze). Nie musisz kupować zderzaka, no chyba, że chcesz mieć te nowe spryskiwacze chowane w zderzaku. Dobre lampy na allegro to wydatek ok 1700 zł (jak ci się uda taniej to jeszcze lepiej - oczywiście za dwie sztuki), do tego przetwornice ok. 300 zł sztuka, żarniki, nie wiem czy czasem jeszcze kabli nie trza będzie kupić od żarników, do tego moduł ok. 300 zł no i zrobienie instalacji spryskiwania, czyli (nie wiem jak w twoim przypadku) wymiana zbiornika płynu na większy + pompka + wężyki + spryskiwacze. Nie wiem jak to wygląda w kwestii oprogramowania w aucie. Czy wzsystko będze ok, czy będzie trzeba wgrać nowe. No to tak z grubsza tyle :) Sam się nad tym zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że w moim przypadku nie ma sensu. Fakt, że auto wygląda wtedy jeszcze fajniej, ale dużo z tą zamianą roboty. Wsadziłem lepsze żarówki Philips Xtreme Performance czy jakoś tak i świeci zajebiście, ale jeśli zdecydujesz się na zmianę, to udokumentuj to wszystko na forum, będzie dobry instruktaż.

E30, E36, E60, E87, F48

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja tam nie chce jakiś zarówek , ja chce oryginalny ksenon :)

lampy są do kupienia na alledrogo :) gdy dzwonie pytam każdy mi mówi o jakimś przełaczniku świateł pod ksenonowe

Elektronik który dopisywał by ksenony do samochodu mówi żeby tylko lampy kupić i że będzie wszystko ok, problem jest taki że auto jezdzi codziennie a żeby zmienić lampy jest troszku rozbierania , a ja mam dobre 50 km w jedną stronę do elektronika , więc wolał bym kupic wszysytko co muszę niż po 5 razy robić to samo

Serwis powiedział super okazyjną cene nic tylko brać 10 kompletów :)

A inni mówią ze zmieniać instalacje muszę , moduł pod nogami , przełacznik swiateł itd

Opublikowano

Ten przełącznik świateł, to chodzi pewnie o włącznik świateł, ten który jest po lewej stronie deski rozdzielczej. Jest on inny w wersji z xenonami i bez, bo w wersji z xenonami brak w nim regulacji wysokości świateł (byś może coś jeszcze w nim w środku jest innego). Druga sprawa to moduł odpowiedzialny za xenony. Był do kupienia na Allegro za 600 zł. Bez neigo jak podłączysz xenony do instalacji, to albo w ogóle nie będą świeciły, albo non stop będziesz miał błąd, że żarówka przepalona. Da się go obejść u elektryka bo znajomy mi mówił, że takie rzeczy są wykonalne, ale jak chcesz mieć wszystko cacy, no to bez modułu się nie obejdzie. Co do instalacji elektrycznej to nie wiem czy bardzo trzeba będzie zmieniać. Na pewno jakoś trzeba podać napięcie do przetwornicy a tam jest jakaś wtyczka, normalnie jak masz żarówki, to masz inną wtyczkę.

Ogólnie jest trochę zabawy, więc ja dałem sobie z tym spokój, a też chciałem sobie zamontować xenony. Możesz też zwrócić się do kolegi z forum, który w temacie odnośnie dołożenia TV do E60 w dziale E60,E61 dał pdfa, w którym było jasno i na temat co kupić jakie części żeby mieć tv, więc może ma też pdfa odnośnie xenonów.

Poczytaj jeszcze tu:

:arrow: http://www.babybmw.net/forum/viewtopic.php?f=20&t=14364

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

Rozmawiałem z gościem z serwisu BMW mówi że się jeszcze dowie co i jak ale z tego co mi powiedział mówi że na 100% musze kupić instalacje do świateł ksenonowych po nr vin zamówi mi odpowiednie wiązki problem w tym że te kabelki kosztuką ponad 2000 tyz ł :) + lampy + coś jeszcze = albo poczekać na jakiegoś na części z uwalonym tyłem i brać go na dawce , bo kupowanie każdej części może okazać się nie opłacalne

A nie chce zrobić takiej sieczki w instalacji że na drugi dzień auto mi się zapali :) wole zrobić wszystko jak w fabryce niż kable sztukować

Opublikowano

Dzięki za link napewno się przyda , niestety nie napisane jest to po mojemu :) muszę kogoś dorwać co mi by to przetłumaczył

Ale tutaj chyba jest lista co jest potrzebne

Install.kit, Xenon light 1 63130443692 See EBA 0443699

only in conjunction with

HEAD LAMP CLEANING DEVICE

Bi-xenon headlight, left

Bi-xenon headlight, right

Control element light

Footwell module

Rear light, left

Gdyby były numery seryjne cześci podaje to odpowiedniej osobie i wszystkie wiem :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Koledzy mam pytanie. Potrzebuje kupić lampy i nie chce żeby ktoś mi wcisnął bubla.

Jak na pierwszy rzut oka rozpoznać xenona po lifcie od przed liftu nie odpalając go???

oraz tylne lampy po lifcie? czym się różnią ledy od nie ledów? :| gdzie widać tą różnice jak wezmę je do łapy ??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

przód - dla laika po liftowe maja środek w ciemnym graficie a przed jasno szary

tył - wszyekie po liftowe sa LED, naprawde nie potrafisz rozróznić, nie wierzę :mad2:

Opublikowano
tył - wszyekie po liftowe sa LED, naprawde nie potrafisz rozróznić, nie wierzę :mad2:

Dokładnie tak jak pisze matti są 2 rodzaje tyłu po lifcie jak się zapalą różnice widać momentalnie

bo w jednych paski ledowe świeca a w 2 to odblaski

Problem jest jak mam je w ręce bo różnicy nie widać.... :norty:

Opublikowano

Można to zobaczyć łatwo. mam taką teorie :

Wersja HIGH ma 4 paski :

http://img2.imageshack.us/img2/121/img0147nr.jpg

Wersja LOW ma 3 paski odblaskowe:

http://img80.imageshack.us/img80/2477/foto4wz.jpg

Ew. jak nie widzisz różnicy to można dojść po numerze części :wink:

Opublikowano

Wielkie dzięki o to mi chodziło! :D

ja mam wersje low i tak jak mówisz są 3 paski :cool2:

http://c.wrzuta.pl/wi952/8339add3002ab0d14e4e9869/0/20110724808

Opublikowano
Dziś przepaliła mi się żarówka w lewym xenonie czy może ktoś polecić gdzie dostanę takie żarówki w przystępnej cenie. Szczęśliwym posiadaczem BMW 118 d z 2006 r. jestem od niedawna. Samochód zaprezentuję wkrótce w odpowiednim temacie.