Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolego...

Pisałem kiedyś o wypadającej przy ruszaniu jedynce. O ile dobrze pamiętam to nawet mi odpisywałeś w tym wątku: viewtopic.php?f=68&t=110003

Wymieniłem poduszki - niby wszystko się poprawiło i znowu... Chyba jednak skrzynia jest zepsuta.

Jak to wygląda w środku? czy jak ją rozkręcę to nie powypada wszystko od razu? Ile czasu może mi to zająć łącznie z wyjęciem skrzyni? Jak ją potem po złożeniu uszczelnić? Na rysunkach nie ma tam żadnej uszczelki.

Wiem - wiele osób powie kup używana - będzie taniej. Cóż przeglądałem oferty - jest ich sporo - tylko jaką ja mam gwarancję że używana będzie lepsza od mojej aktualnej? Poza tym większość z tych skrzyń jest uświniona olejem co oznacza wycieki. Moja jest suchutka i szczelna. Tylko ta nieszczęsna jedynka....

Moja skrzynia to: S5D 250G - TAKT (chyba Getrag ale jutro się upewnię).

Jakiej skrzyni mam szukać ewentualnie? Czy od modelu 320 będzie pasować, czy są może inne przełożenia?

Liczę na Twoją uprzejmą pomoc. Pozdrawiam

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
Według oznaczeń masz skrzynię Getrag. Wyskakujący bieg w 99% przypadków oznacza zużyte sprzęgiełko kłowe. Żeby to naprawić trzeba wymienić koło zębate danego biegu i współpracujące z nim koło przesuwne. Czyli musiałbyś wymienić element 22 i 23 http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CB71&mospid=47443&btnr=23_0719&hg=23&fg=15 . Nowe części w serwisie to 1900zł. Możesz za to kupić jakieś 5 używanych skrzyń. Wybór jest duży. Możesz poszukać takiej na którą dostaniesz gwarancję, albo taką która jeszcze siedzi w aucie i można się przejechać. Oczywiście można szukać używanych częsci, ale biorąc pod uwagę cenę kompletnej skrzyni jest to nie opłacalne. Możesz założyć skrzynię od silników 2.0 i 2.5, zarówno M50 jak i M52. Takie same są w e36,e46,e39,z3. Przed zakupem potwierdź numer skrzyni. Możesz założyć S5D 250G - TAKT czyli taką jak masz u siebie, albo S5D 250G - TAJT która jest poprawioną wersją poprzedniej i była montowana po 97 roku. Ja osobiście nie brał bym się za naprawę przy takich cenach kompletnych przekładni. A jak będziesz kupował to lepiej żeby skrzynia była lekko zaolejona, niż idealnie czysta. W tym drugim przypadku nie wiadomo jak wyglądała przed myciem i po założeniu może być zonk.
Opublikowano

Ok Kolego... wielkie dzięki za tak wyczerpującą informację.

Powiedz mi jeszcze jak odczytywać numery które są na skrzyni... bo nijak sie nie mają do tego co pisze na realoem w pozycji Part number

Sprzedam felgi aluminiowe 15"