Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam e30 325e 85r (lpg), eta 121ps. I mam z nią problem:

- zimny silnik (np. po nocy) odpala bez problemu (chociaż kilka razy zdarzyło się że też nie odpaliła ale opiszę dalej)

- ciepły silnik, zgaszę, po kilku minutach próba odpalenia i d.pa nie odpala ani na benzynie ani na lpg(ale nie zawsze, nieraz przez długi czas odpala bez problemu)

- akumulator w porządku, rozrusznik kręci zaje..scie, prawie obraca całym samochodem :)

- benzynę podaje

- w sytuacji gdy nie mogę odpalić nie ma iskry, prąd do cewki dochodzi, a na świecach nic, a i jeśli próbuje odpalić na gazie to wogóle go nie załącza

- i co najciekawsze jak ją pchnę, zakręci kołami i chodzi, nawet od razu na lpg

Zmieniłem cewkę zapłonową, przewody WN i świece ok, sprawdziłem czujnik temperatury cieczy chłodzącej (ok), sprawdziłem wszystkie przekaźniki i bezpieczniki (ok), silniczek krokowy w porządku. POMÓŻCIE

Opublikowano
A sprawdziłeś połączenie czujnika temperatury? Nie wiem, jak w b27, ale w b20 jest takie okrągłe gniazdko, po lewej stronie bloku silnika, gdzie idzie zasilanie wtryskiwaczy oraz właśnie sygnał z czujnika temperatury. U mnie było trochę zasyfione, gdy połączyłem kable tam idące "na sztywno", prócz właśnie kabelka od czujnika temp., to na zimnym auto odpalało, ale na ciepłym-nie bardzo.
Opublikowano
Niestety, nie ma takiego złącza. Przewody od czujników wchodzą do wiązki w miejscu opisanym przez Ciebie i prowadzą do wewnątrz auta, prawdopodobnie do kompa. Muszę szukać dalej przyczyny :x