Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ustawiam ,przy 30C na zewnątrz ,21C wewnątrz auta i włączam klimatyzację . Jest za zimno . Podwyższam do 23C ,zmniejszam siłę nadmuchu na 1 stopień i nadal jest za zimno . Zostawiam na 23C i przekręcam pokrętło między kratkami nawiewu na czerwone pole do końca i ... nadal jest jak w lodówce . W czym problem ? Dodam ,że to nie tylko moje odczucia . Nie ma przyjemnego chłodzenia - jest lodówka .
Opublikowano
Z tego co zauważyłem to jako takie grzanie poprzez ustawienie pokrętła między kratkami na czerwone pole to zaczyna być odczuwalne w przypadku temperatury ustawionej na poziomie około 25-26 stopni. U mnie przy 22stopniach także dość mocno ciągnie po rajtuzach kiedy się już schłodzi do tej temperatury. Być może coś z klimatronikiem Ci się dzieje. Możliwe, że sensor, który mierzy temperaturę wewnątrz auta nie funkuje i pomimo osiągnięcia własciwej temperatury w środku auta klima dalej chłodzi. Normalnie powinna sama sobie "zwolnić" i na bierząco mierzyć aktualną temperaturę w kabinie.
Opublikowano

Czyli jeśli dobrze rozumiem - ustawiasz nawiew np na kratkę na "twarz" i temperaturę 21 stopni- bez funkcji AUTO?

Jeśli tak to nie dziwię się, że Ci ciągnie po nogach. Jeśli jeszcze masz "obieg zamknięty" włączony to tym bardziej będzie Ci gwizdać po plecach. W takim ustawieniu klimatronika odczuwalne ciepło przy przekręceniu kółek przy kratkach na czerwone kropki leci dopiero przy temperaturze na poziomie 25-26 stopni - no i wyłączonej "śnieżynce" - czyli w trybie bardziej przewietrzania i ogrzewania a nie chłodzenia. Więc wydaje mi się, że klima działa Ci prawidłowo.

Ale poczekaj jeszcze na opinię innych bo być może jestem w błędzie...

Pzdr.