Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w końcu kupiłem wymarzoną E-36 328 coupe w Niemczech. Rok temu jak sprowadzałem inne auto, to podstawa do akcyzy była liczona następująco:

wartość z eurotaxu pomniejszona o VAT, pomniejszona o akcyzę, pomniejszona o import prywatny (20%). Dopiero od takiej kwoty liczono akcyzę.

Mam pytanie do tych co sprowadzali ostatnio auta, czy ciągle obowiązuje pomniejszenie za import prywatny 20% ?

(Zastanawiam się nad rzeczoznawcą, ale jeżeli to pomniejszenie ciągle obowiązuje, to nie bardzo mi się będzie kalkulować...)

Pzdr.

Opublikowano

A więc obecnie jest tak:

celnik nie pomniejsza wartości auta o import prywatny, tylko o VAT i akcyzę. To jest dopiero podstawą do obliczenia akcyzy.

Natomiast my w AKC-U wpisujemy wartość auta z faktury/umowy i to ona jest podstawą,tj.: tylko od niej płacimy akcyzę.

I wyszło tak głupio, że pomimo zaniżonej kwoty z umowy (jakieś 30% w stosunku do ceny rynkowej w Polsce) i tak była ona za wysoka, okazało się, że celnik wyliczył by mi niższą akcyzę wg danych z eurotax/infotax :mad2:

Trzeba to sobie dobrze skalkulować, bo czasem lepiej napisać umowę na przysłowiowe 1 euro i niech celnik liczy po swojemu.

Opublikowano
I wyszło tak głupio, że pomimo zaniżonej kwoty z umowy (jakieś 30% w stosunku do ceny rynkowej w Polsce) i tak była ona za wysoka, okazało się, że celnik wyliczył by mi niższą akcyzę wg danych z eurotax/infotax :mad2:

Trzeba to sobie dobrze skalkulować, bo czasem lepiej napisać umowę na przysłowiowe 1 euro i niech celnik liczy po swojemu.

Czy Ty przeczytałeś, co napisałeś? :roll: