Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy zbyt mały akumulator może być przyczyną małego ładowania (lekko żarzy się kontrolka ładowania)? Przy tym nagrzewają się mocno kable przy aku.

Sprawdziłem woltomierzem i ładowanie na jałowym jest ok 13,3 V, czyli w miarę OK, ale czasem faluje.

Innym niepokojącym objawem jest wysysanie prądu w trakcie postoju. za każdym razem muszę zdejmować klemy, bo po paru nawet godzinach aku jest puste jak wracam do auta. Mierzyłem opór (A) i wychodziło mi ok 6,0 lub 0,6 w zależności od ustawienia pokrętła woltomierza, niestety na oznaczeniach elektrycznych się nie znam oprócz +i - ;) Poz tym opór/pobór był taki sam jak chodził silnik i na zgaszonym.

Pzzdr!

Opublikowano

a jaki masz akumulator?

Innym niepokojącym objawem jest wysysanie prądu w trakcie postoju. za każdym razem muszę zdejmować klemy, bo po paru nawet godzinach aku jest puste jak wracam do auta.

patrz na postoju z miernikiem czy ucieka prad i sprawdzaj wyjmujac bezpieczniki. u mnie kradnie #21.

• 6 miesięcy temu...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Witam,

Czy zbyt mały akumulator może być przyczyną małego ładowania (lekko żarzy się kontrolka ładowania)? Przy tym nagrzewają się mocno kable przy aku.

Nie może być a żarząca sie kontrolka i nagrzewające sie kable oznaczają słaby styk owych kabli. należy usunąć stare końcówki, zarobić nowe i po problemie.

Mierzyłem opór (A) i wychodziło mi ok 6,0 lub 0,6 w zależności od ustawienia pokrętła woltomierza

Stanowczo za duży pobór prądu. Trzeba szukać - wystarczy, że uszkodzona jest krańcówka np bagażnika, która nie gasi żarówki.

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano

Dzięki za pomoc!

Problem ładowania i nagrzanych kabli zniknął rzeczywiście pod wyczyszczeniu klem i dobrym dopasowaniu i dokręceniu ich. Może wiecie gdzie można kupić takie grube kable, żeby móc wymienić na nowe klemy razem z kablami (tymi pierwszymi za akumulatorem)? W zwykłych sklepach elektrotechnicznych tego nie mają, intercars itp też odpada.

Co do poboru, to zabiorę się za to po roztopach... Chwilowo garaż w którym zimuje 7 jest zasypany hektarem śniegu... A trochę pracy mnie czeka, bo pochwalę się, że w sierpniu, jako reprezentacyjna limuzyna, powiezie mnie i mą wybrankę do kościoła :)