Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, jak sprawuję się automatyczna skrzynia biegów w bmw e46 2002r silnik 2.0d

bo zamierzam taki kupic

samochód jest szybszy/wolniejszy, pali mniej czy więcej ?

eksploatacja jest droższa ?

Opublikowano

Jestem właśnie posiadaczem e46 2.0d automat. mam skrzynię z tiptronickiem i powiem szczerze że jestem bardzo zadowolony.

Niestety nie mam porównania tego modelu ze skrzynią sekwencyjną więc tu się nie wypowiem. Póki co na osiągi nie narzekam. Zbiera się całkiem fajnie, pali trochę więcej niż w manualu, średnio w mieście w tych upałach na włączonej klimie komputer pokazuje mi 9,8l/100 km. Może to i dużo, ale mimo wszystko nie zamienię na manuala. Jeżdziłem już kilkoma modelami w benzynie czy dieslu, w automacie czy manualu i mimo wszystko wolę automat. A mając jeszcze tiptronic też można się trochę pobawić.

Być może inni mają zdanie na ten temat, ale jestem bartdzo zadowolony i gorąco polecam

pozdrawiam

Ten, kto sie pyta jest głupcem przez pięć minut,

ten kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Mam 320d w automacie po lifcie. Skrzynia jest fajna ale bez szalenstw. Powiem Ci, ze jezdzilem ostatnio Hyundai`em Grandeur z duzym silnikiem benzynowym i tam skrzynia automatyczna dzialala rewelacyjnie. Pewnie naraze sie tym stwierdzeniem wielu i zaraz znajdzie sie kilku nerwowych z epitetami na ustach ale moje odczucia byly takie, ze skrzynia BMW dziala mniej komfortowo, bardziej odczuwalne sa szarpniecia i bez kick-down`u dziala pozniej. Nie wiem czy takie porownanie jest w ogole na miejscu bo ten Hyundai to jakis nowy byl i jest ze dwie klasy wyzej. Nie wiem jak dzialaja automaty w BMW serii 5 lub 7. Moze te dzialaja jeszcze lepiej niz ta skrzynia w Grandour. Mam taka nadzieje.

Generalnie jestem zadowolony. Nie jestem szalencem ale jak trzeba to dociskam i w miescie spalanie mam w okolicach 7 litrow (wskazanie komputera), na trasie za granica wychodzi rowne 6 a na trasie w Polsce w przedziale 6-7. Czasem uzywam przelozenia Sport - kiedy chce wyprzedzac ale bez kick-down`u. W ogole nie zagladam do TipTronika - dla mnie to bez sensu, nie po to kupowalem automat zeby teraz co chwile cos tam przy skrzyni gmerac. Ale pewnie sa i tacy, ktorzy po zakupie automatu "tesknia" za manualem. Mysle, ze ta funkcja jest wlasnie dla nich.

Przyspieszenie jest wiecej niz zadowalajace ale osiagi auta spadaja przy wlaczonej klimatyzacji - przynajmniej u mnie.

Nie wiem jak z awaryjnoscia takich skrzyn. Mowi sie, ze w wypadku awarii lepiej kupic nowa albo sprawna - uzywana. Generalnie BMW E46 nie grzeszy bezawaryjnoscia (mam porownanie do japoncow) a naprawy sa drogie. Poza tym nie wiem do konca jak jest z obsluga takich skrzyn. Po przeczytaniu kilku wywodow na tym forum w ostatecznym rozrachunku nie wiem czy nalezy wymieniac w nich olej czy tez nie. Moze ktos z kolegow podpowie jak mozna zadbac o taka skrzynie zeby sluzyla latami...

pzdr.