Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Niedawno wjechałem w średnią dziurę w jezdni przy ok. 100 km/h i momentalnie usłyszałem dziwne dudnienie w tylnym prawym kole (przynajmniej tak mi się wydaje ale może też w lewym). Objaw jest taki, że jak zamknę szybę to słychać lekki szum, ale jak otworze szybę z tyłu to słyszę przy prędkości od ok. 80 km/h głośne dudnienie tak jakby koło wpadało w rezonans - takie rytmiczne uderzanie, jakby koło było niewywarzone. Byłem w wulkanizacji koleś powiedział że alu felga jest lekko podbita, ale ja nic nie widzę. Wymieniłem na pewny zapas ale dalej to samo. Czy ktoś może mnie naprowadzić co mogło się uszkodzić? Dodam, że pare miesięcy temu wymieniałem łożyska kół tylnich na nowe fagi, po szybkich oględzinach na kanale nie widzę uszkodzeń mechanicznych. Proszę o pomoc, bo nie chcę zostać oszukanym przez tzw. fachowców.

Opublikowano

Jednoznacznej odpowiedzi na forum nie uzyskasz ponieważ mogło kila rzeczy paść. Mogło właśnie łożysko dostać w tyłek i się uszkodziło - złapało luzy i dlatego tak buczy i wibruje. Mogła się też opona odkształcić i też będzie dawała wibrację. Ale jeśli gość powiedział Ci, że felga jest krzywa to najprawdopodobniej to. Nie zawsze krzywa felga będzie widoczna. Ale żeby być pewnym powiedz, żeby Ci ten klejarz - buciarz wrzucił felgę razem z oponą na wyważarkę - tam momentalnie dostrzeżesz, że całe koło jest jajowate i stąd to wibrowanie. Ja także w poprzednim aucie nie widziałem żadnego uszkodzenia felgi ale jak wrzucona została na wyważarkę to miała bicie w pionie na jakieś 2cm.

Pzdr.

Opublikowano

Dzięki @Manolito77, tak zrobię pojadę do innego gościa i wzrucę na wywarzarkę całe koło. Ale coś mam przeczucie, że łożysko się uszkodziło, choć jak wspomniałem wymieniałem je kilka miesięcy temu, chyba że je niedokładnie włożyli i gdzieś wypadło.

Dodam, że byłem u fachowca i okazało się, że lewe łożysko z tyłu wyje, choć 3 miesiące temu je wymieniałem na nowego Faga. Podejrzewam, że zamontowano je źle. Czy to możliwe, żeby tak spartolili?