Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
[E46-1.9b] Witam!Mam pytanie dotyczące odpowietrzania układu chłodzącego i może ktoś z szanownych kolegów podpowie mi czy w trakcie sygnalizacji żółtej kontrolki od braku płynu chłodzącego mogę dolać płynu na rozgrzanym silniku i w którym momencie [zimny,ciepły]silnik odpowietrzyć układ i jak to zrobić dokładnie?Pozdrawwiam
Opublikowano

Witam poszukaj było juz mnóstwo razy na forum o tym problemie. :search:

A co do pytania to:

Najpierw ustal dlaczego brakuje Ci płynu :!: (usuń usterkę),płynu dolej na zimnym silniku,jak nie nagrzeje to odpowietrzaj,nie proponuje dolewania płynu na gorącym silniku (możliwość pęknięcia głowicy),

Podsyłam jeden link na temat e36 ale u Ciebie jest prawie tak samo http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=440

pozdrawiam

Opublikowano
Dzięki emilo za link ja też miałem pęknięty termostat jak w linku od Ciebie a usterki nadal nie mogę znaleźć a zaczęło się od tej pieprz.... żółtej kontrolki gdy zaczęła świecić. W warsztacie gdzie zakładali mi alarm koleś dolał mi płynu i powiedział że nic nie trzeba tu odpowietrzać nadmienię że Bume mam od trzech msc i też nie wiedziałem że istnieją samochody gdzie trzeba je odpowietrzać. Po uzupełnieniu przez kolesia płynu padła chłodnica [wydęło ją od spodu] i ciekła.Wymieniłem ją na nową jak również wymieniłem korek od zbiorniczka płynu podobno stare korki się psują? Myślałem że będzie ok ale i tu okazało się że to lipa. Pojechałem do znajomego mechanika facet trzymał samochód u siebie trzy tygodnie jest pedantem i wszystko sprawdza trzy razy. Wedle niego padła głowica bo jak rozebrał silnik uszczelka była ok. Wymieniłem głowice i po przejechaniu 400km kontrolka znowu świeci więc zadałem pytanie we wcześniejszym poście czy mogę dolać płynu na rozgrzanym silniku gdy jestem w trasie bo jakbym miał czekać aż ostygnie to bym pół dnia zmarnował. Sorki że się tak rozpisałem ale nie mam pojęcia dlaczego nadal znika ten płyn.
Opublikowano
Jeżeli był by to głowica to auto było by słabe,mulaste i silnik by nie równo pracował a na dodatek było by widać "biały dym" z rury wydechowej (mój kumpel tak miał.)Sprawdź na rozgrzanym silniku czy waz 'dolny' jest ciepły bo może winowajcą jest termostat że się zacina ja sam miałem taki przypadek że wymieniłem na nowy ui był uszkodzony i gotowało wodę.Sprawdź szczelność węzy i obudowy termostatu bo jak jeździsz to w ukł. wytwarza się ciśnienie ja mam inst.gazową i przez głupie kolanko układ ciągle mi się zapowietrzał nie wiedziałem gdzie szukać przyczyny aż raz się zatrzymałem i otwarłem maskę i słuchałem skąd 'syczy' i znalazłem usterkę.Sprawdź szczelność :!: A co do kontrolki to może przez ten alarm się zaświecać.pozdrawiam
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
emilo co do termostatu to go wymieniłem,ale chyba jest lipny bo jak się otwiera to chyba tylko na chwilkę bo chłodnica od połowy w dól jest wręcz zimna i sprawia wręcz dziwny efekt,gdy załącza się wentylator i schładza jej tylko jedną połowę.Natomiast dolny wąż jest dość ciepły,ale to też nie jest regułą. Zauważyłem również,że w tym czasie gdy termostat zbyt długo wstrzymuje otwarcie obiegu to powstaje ciśnienie oddziaływające na zbiorniczek wyrównawczy. Idzie to u mnie stwierdzić bo rozszczelnił mi się zbiorniczek i jak powstaje nadmienione ciśnienie to wylatuje dziurką minimalny strumyczek. Kolejny wydatek :mad2: emilo mam pytanko jak i do innych klubowiczów BMW. Czy opisane wyżej objawy są naturalne dla Bumy E46 1.9b pozdro
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Hehe sadząc po moich przygodach z bmw to co do układu chłodzenia zawsze miałem problemy z moją każdą buma i moi kumple tak samo a szczególności jak się szalało to raz mi nawet wywaliło korek od chłodnicy bo było tak wielkie ciśnienie a raz wąż strzelił od ogrzewania jak ją chwilkę trzymałem do odcięcia hehe nie wiem może trafiałem na takie modele ale usterki były prawie zawsze z ukł chłodzenia hehe ale także trzeba brać pod uwagę fakt że moje auta były nie nowe miało już kilka lat i troszkę przejechane i najnormalniej w świecie ma prawo coś się zepsuć może też się wypowiedzą inni koledzy z forum.pozdrawiam