Skocz do zawartości

525d m57 brak mocy i glosna praca - o co chodzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

dzis rano odpalilem auto wszystko pieknie ladnie spokojnie jechalem

ale chcac wyprzedzic auto wciskam pedal do konca a tu brak mocy ;/ ekonomizer na 4 biegu zamiast isc do konca stanal na 22 litrach i auto zabardzo nie chce jechac;/ wiec staje na poboczu gasze auto potem odpalam na wolnych obrotach wszystko ok ale przy 1200 1300 obrotach auto zaczyna wyc jak odkurzacz im wieksze obroty tym "odkurzacz" glosniejszy ;/

czyzby padlo turbo??

prosze o pomoc :(

od czego zaczac??

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

2.E36 323i Coupe M-Pakiet

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

5.E39 525D Sedan M-Pakiet 2000

Opublikowano
witam

ale chcac wyprzedzic auto wciskam pedal do konca a tu brak mocy ;/ ekonomizer na 4 biegu zamiast isc do konca stanal na 22 litrach i auto zabardzo nie chce jechac;/ wiec staje na poboczu gasze auto potem odpalam na wolnych obrotach wszystko ok ale przy 1200 1300 obrotach auto zaczyna wyc jak odkurzacz im wieksze obroty tym "odkurzacz" glosniejszy ;/

czyzby padlo turbo??

od czego zaczac??

upał jest i wisko się załącza - to jest to wycie :) auto jest wtedy faktycznie troche slabsze i ryk jest straszliwy, ale chlodzi sie przynajmniej efektywnie

Opublikowano
witam

czyzby padlo turbo??

od czego zaczac??

upał jest i wisko się załącza - to jest to wycie :) auto jest wtedy faktycznie troche slabsze i ryk jest straszliwy (im wyższe obroty tym głośniejszy), ale silnik chlodzi sie przynajmniej efektywnie

Opublikowano

myslisz ze to od upalu??

ja dalej mam wrazenie ze cos nie tak jest z turbina

moze wiecjie jak ja sprawdzic?

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

Opublikowano

jak pierwszy raz uslyszalem wisko w samochodzie, pierwsze co zrobilem to rzut oka w lusterko czy za sobą chmury dymu nie zostawiam, bo tez bylem pewien ze to turbina. Odpal samochod rano, kiedy bedzie chlodniej, zobaczysz że nie bedzie tego wycia. Z kolei jak pojezdzisz w upale, pojawi sie znowu.

Wg mnie nie ma sie czym przejmowac

Opublikowano
Niesadze by visco zalaczylo sie podczas jazdy na 4 biegu :duh: . Przeplyw powietrza w czasie jazdy jest na tyle wystarczajacy ze visco sie nie sprzega - na dodatek uniemozliwiajac przyspieszenie. Podepnij sie pod komp, moim zdaniem wlasnie turbo
Opublikowano

teraz odpalilem auto i jak reka odja na postoju auto dziala normalnie wkreca sie na obroty bez zadnego dodatkowego "odkurzacza" (tego szumu)

musze jeszcze je na trasie sprawdzic czy przyspieszenie wrocilo do normy

ale juz pora na wymiane filtra powietrza moze to cos pomoze bo juz od 23tys km go nie zmienialem, chociaz nie wiem co ile powinienem go zmieniac mialem zmienic przy 25 tys km ale zrobie to w przyszlym tygodniu tak samo potepne sie pod kompa i wszystko sprawdze bo u mnie musi wszystko dzialac cacy :)

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

Opublikowano
hmm przeoczylem info że to na 4 biegu sie dzieje - wpadl mi w oko tylko fragment o odkurzaczu zaleznym od obrotow i stad pomysl że to wisko. Nawet jesli by sie mialo tak okazac, to faktycznie lepiej podpiąc sie pod komputer, na pewno to w niczym nie zaszkodzi
Opublikowano

A przedtem ekonomizer na 4 biegu szedł do końca?

PS. Po 10 tyś km od ostatniej wymiany filtra powietrza, jak zobaczyłem z ciekawości co sie tam dzieje ostatnio, to biegiem poleciałem kupić nowy - taki był czarny.

Nawet nie chce myśleć, co by było po 25tyś.

Filtr paliwa co ile wymieniacie?

Opublikowano

filtr paliwa wymienilem w tamtym tygodniu a wymieniamy tak co 15 tys km

olej co 20 tys km (5w30 edge castrola)

powietrza chcialem co 20-25 tys km ale widze ze trzeba wczesniej

a z tym ekonomizerem to wydaje mi sie na 99,9 % ze na 4 i 5 szedl do 30 litrow

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe