Skocz do zawartości

M54 bierze olej.. - na zimnym czarne spaliny:-)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wiem, że było o tym sporo ale u siebie zaobserwowałem, że na ssaniu jak dołożę gazu to wypluwa czarną chmurę.. Może jest to oznaka czegos? Oczywiście po rozgrzaniu spaliny sa bezbarwne.. Ma ktoś jakies propozycje? No i czy jest jakiś sposob sprawdzenia tej nieszczęsnej odmy
Opublikowano

1. Na ssaniu - na zimnym silniku nie kręć po obrotach

2. Ssanie to wzbogacenie mieszanki więc może się zdarzyć ,że polecą ciemniejsze spaliny - zwłaszcza jak wdusisz gaz.

3. Spalany olej pozostawia błękitną chmurkę.

Opublikowano
1. Na ssaniu - na zimnym silniku nie kręć po obrotach

2. Ssanie to wzbogacenie mieszanki więc może się zdarzyć ,że polecą ciemniejsze spaliny - zwłaszcza jak wdusisz gaz.

3. Spalany olej pozostawia błękitną chmurkę.

Ok dzieki..

Jeszcze jedno pytanko bo widze ze mam korek od wlewu oleju taki obmemlany.. Jest możliwość że gora wyrzuca olej? Z tago co mi wiadomo to tam zawsze podcisnienie panuje..

Opublikowano

Obmemlany... hmm co to znaczy :D

Na korku wlewu oleju nie powinno być kleistej jasnej mazi.

Jeśli takowa się pojawia to znaczy,że UPG może już popuszczać.

Na korku może być tylko lekki ciemny osad , który wytworzył się przez lata z parującego oleju i z resztek spalin. Sprawdź czy masz drożna odmę.

Opublikowano
Obmemlany... hmm co to znaczy :D

Na korku wlewu oleju nie powinno być kleistej jasnej mazi.

Jeśli takowa się pojawia to znaczy,że UPG może już popuszczać.

Na korku może być tylko lekki ciemny osad , który wytworzył się przez lata z parującego oleju i z resztek spalin. Sprawdź czy masz drożna odmę.

Omemlany to znaczy ze spod korak tak jakby wyplywal olej i w kolo jest uciaplane (oczywiscie delikatnie) i nie jest to od dolewania oleju bo specjalnie wyczyscilem

Odme jak sprawdzic?

Opublikowano

Może uszczelka korka jest już sparciała i popuszcza olej. Jeśli to jest tylko lekkie zapocenie to nic groźnego się nie dzieje.

Ja też mam wokoło korka lekko zatłuszczone od oliwki. Olej na spodzie korka to normalna sprawa.

Odma ma być drożna - wypnij ją i dmuchnij :cool2: ...ale pewnie i tak masz wszystko OK.

Pilnuj poziomu oliwy i śmigaj spokojnie. :mrgreen: