Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam . mam uszkodzona przeplywke - wiec ja odlaczylem- okazalo sie ze nagle musze wyjechac w dluga traase ponad 4 tys km no i pojechalem

wszystko jest i bylo ok - jakie moga byc dodatkowe problemy zwiazane z jazda z odlaczona przeplywka ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........

Opublikowano

W czasie, kiedy przepływomierz jest odłączony, silnik pracuje na zastępczych wartościach mapy wtrysku, regulacji przepustnicy, zarządzania pracą turbo. Ja też przez jakiś czas jeździłem z odłączonym przepływomierzem-w oczekiwaniu na nowy. Mechanik jednak ostrzegał, żeby nie przekraczać 3 tys. obrotów, nie przyspieszać zbyt gwałtownie. Zalecane są wtedy łagodne przyspieszenia i w miarę możliwości jazda na 2 tys. obrotów. Samochód pali też więcej. Podobno największym ryzykiem jest możliwość uszkodzenia turbo. Nie wiem, dlaczego.

Dla świętego spokoju najlepiej jak najszybciej założyć nowy przepływomierz albo sam wkład (taką jakby listwę).

Opublikowano

mi na trasie spalilo 6,6 l srednia predkosc 124km/h

wiec po wymianie przeplywki powinno zejsc do 6 ?

pozdro ... kiko

www.cwaniak.pl

chcesz troszke miejsca w sieci ? daj znac ..........