Skocz do zawartości

ASC przerywanie podczas jazdy zanik iskry ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z moim e32 735i z 1990r z ASC, niedawno udało mi się w ogóle je uruchomiś ( ASC) bo nie działało i od tego czasu przy włączonym ASC co jakiś czas (w nie równych odstępach czasu) autko przerwywa to znaczy tak jakby zgubiło iskrę na jakiś moment odczuwa się tylko szarpnięcie i za sekunde jest już ok nie zapalają się przy tum żadne kontrolki czyli autko nie gaśnie teoretycznie. I takie zjawisko dziieje siętylko przy włączonym ASC przy wyłączonym wszystko jest ok. Czy ktoś spotkał się z takim czymś mogę dodać że szkrzynia jest manualna ale autko było przekładane z automatu. Nie wiem czy to ma związek ale nie mogę uruchomić tempomatu nie zagłębiałem się jeszcze w ten teamt ale tak czy siak tempo nie działa. Proszę o pomoc specjalistów

Pozdrawiam Krzysztof

Opublikowano

Witam, posiadam tą samą przypadłość co Kolega. Wyczuwalne przy stałej prędkości, np. na autostradzie, takie szarpnięcia. Mogę się mylić ale tłumacze sobie to w ten sposób, że włączone ASC podczas minimalnego poślizgu kol, podczas takiej jazdy, odcina(zmniejsza dawke) na moment paliwo no i jest szarpnięcie. Co do tempomatu to ASC również wyłącza go jak zadziała.

Nie wiem czy to dobrze czy to źle...Może się ktoś z tym uporał?

Opublikowano

Zróbcie test ASC i napiszcie jakie błędy Wam wychodzą. Niestety mam tak samo :( zwłaszcza przy 70 - 140 km/h poniżej tej prędkości nie i powyżej też nie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Zrobiłem test i nic nie wykazała tzn. 1 migniecie no fault,czyli wina musi leżeć gdzieś indziej. Czy ktoś ma jeszcze jakies opcje ?

Opublikowano
Wsiadasz naciskasz pedał hamulca i przycisk ASC póxniej trzzymając je przekrecasz kluczyk w poz. 2 i puszczasz później liczysz mignięcia
Opublikowano
No to zrobiłem ten test ASC i mignęło dwa razy, co to oznacza?

oznacza to że masz dokładnie tak jak u mnie.

Błąd ten oznacza "EMS fault" zaś EMS to Elektronische Motorsteuerung czyli Elektroniczne sterowanie silnikiem.

Pozdrawiam

Opublikowano
Michael, wiec gdzie szukać dalej?co robić?

Niestety pocięcia nie mam... a znasz kogoś kto dałby na podmianę? EML? Problem tylko taki że jest z tym trochę roboty... przynajmniej u mnie śruby są bardzo mocno przykręcone tak że nie bardzo da się ruszyć :(

Ja raz popsikałem styki od EML sprayem Kontakt 60 i wydawało mi się że nie przerywało przez jakiś czas ale pewności nie mam bo nie jeździłem dużo.

A może nie łączy któryś pin przy kompie? Tylko który?

Pozdrawiam

Opublikowano
Michael, no z tym EML to ciężko jest. W czerwcu wracam do Wałbrzycha i mam ustawioną na zakup, więc jak wrócę to spróbuje podmienić to dam znać. Na chwile obecną nic nie wymyślę:( Myślałem nad kupnem interfejsu z allegro za 130zł i co by podłączyć pod kompa ale na razie to tylko plany bo nie wiem czy taki za 130 cokolwiek konkretnego pokaże np, z CarSoftem? Podłączałeś swoją pod kompa może?