Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bmw 525i automat, potrol 93r

Mam mały problem z ogrzewaniem:

Podczaz jazdy po mieście auto nagrzewa się prawidłowo, ale chłodzenie w środku nie jest juz takie jakie powinno byś.

Podczas jazdy na trasie jest jeszcze słabiej (prawie nie czuć ze leci ciepłe powietrze.

W zimę jak jechałem na trasie to juz masakra.

Nie wiem czy moze silnik sie nie nagrzewa do odpowiedniej temperatury czy coś poza jest nie tak :?:

Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki na ten temat.

dziękuje

Pozdro

S-T-O-P

Opublikowano

Co dzieje sie ze wskaźnikiem temp. na zegarach ???

Nie rozumiem o co ci chodzi w tym stwierdzeniu:

Podczaz jazdy po mieście auto nagrzewa się prawidłowo, ale chłodzenie w środku nie jest juz takie jakie powinno byś.

Znaczy, jak dasz na ZIMNE to leci dalej ciepłe ?

Jeśli w mieście trzyma pion a jak wylecisz na trasę to spada do ok 1/3,

to wymień termostat.

Opublikowano
bmw 525i automat, potrol 93r

Mam mały problem z ogrzewaniem:

Podczas jazdy na trasie jest jeszcze słabiej (prawie nie czuć ze leci ciepłe powietrze.

W zimę jak jechałem na trasie to juz masakra.

Nie wiem czy moze silnik sie nie nagrzewa do odpowiedniej temperatury czy coś poza jest nie tak :?:

Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówki na ten temat.

dziękuje

Pozdro

S-T-O-P

Dokładnie tak jak mówi przedmówca. To są objawy zepsutego termostatu. Jest cały czas otwarty.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
dzieje się tak ze nie leci asz tak duzo ciepła do wewnątrz auta, a powinno byś duzo lepiej, Wizę wracająć z Zakopca to zeby was nie skłamać to powiem wam ze troszkę zpicniałem w aucie :?
Opublikowano

Jeżeli masz wiatrak na sprzęgle viskotycznym to tak.

Pewnie zastanawiasz się o co chodzi hehe...!?

Jeśli wiatrak zamocowany jest do silnika na kole pasowym to własnie to o czym mówię.

Masz tutaj rysunek. NR 2 to sprzęgło a 7- koło pasowe na którym jest zamocowany.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=HD51&mospid=47375&btnr=11_1244&hg=11&fg=35

Kreci się od razu bo i koło się kręci, ale wtedy nic nie wnosi do chłodzenia, tylko do kręcenia się :roll2:

Jak nie wierzysz to po odpaleniu możesz zatrzymać go palcem lub lepiej kijkiem, ale.... jak zadziała sprzęglo i zacznie mocniej się kręcić (czyli chłodzić ), to palce będziesz zbierał po komorze silnika.

Chwilę tak pochodzi i znów będzie się kręcił siłą bezwładu koła. :hand:

Opublikowano

No juz kumam. Nie pamiętam ale chyba tak samo było w duzym fiacie :D

Powracając do tematy to do wymiany mam termostat??

Teraz pytanie gdzie on się moze znajdować, bo ja się nie oriętuje.

Dzięki i Pozdro

S-T-O-P