Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeden znajomy podsunął mi pomysł żeby machnąć ten zestaw by uzyskać do 40 kucy więcej.Ponoć tłoki są niższe przez co mniejszy stopień sprężania ale więcej mocy.... Mam pytanie ...czy da się rozebrać miskę olejową i dokonać przekładki od spodu nie wyjmując bloku ...czy raczej ta operacja wymaga wyjęcia silnika??? Jeśli chodzi o tłoki z korbami ...chyba jak dla mnie da rade włożyć od spodu z korbami potem zamontować wał. Doradźcie bo cierpię na brak mocy hehehe a mam dostęp do tych części za niewielkie pieniądze.Rzecz jasna pierścienie nowe by się włożyło

Dzięki za sensowne rady a w ogóle ...czy to prawda czy mit :P

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

40 kucy to raczej mit zakladamy ze wlozysz te tloki pojemnosc wzrosnie i co z tego skoro komputer poda tyle paliwa ico zwykle wiec nowa mapa bedie potrzebna a tak realnie omijajac roznice w silniku zakladamy ze to jest sto procent to samo roznica tylko wysokosci tloka skoro b28 ma 193km a b25 170km to po przelozeniu masz 210km o 17 wiecej niz b28

MIT OBALONY

I tak zostalem pogromca mitow :norty: czeka mnie kariera w discovery :twisted2:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Po pierwsze nie włożysz tłoków od spodu bo odległość między ściankami sąsiadujących cylindrów jest mniejsza od szerokości podpory wału korbowego. Skok tłoka po wymianie wału korbowego wzrośnie o 9mm, więc tłok musiałby być niższy o co najmniej 4mm. Nie znam wymiarów tych części, ale taka przeróbka będzie bardziej kłopotliwa niż myślisz, a na pewno opłacalność będzie nie proporcjonalna do przyrostu mocy.
Opublikowano

prościej Ci będzie cały motor wymienić niż rzeźbić ten co masz tu masz rozbieranie całego motoru wiesz ile to roboty i wątpię czy tłoki od 2,5 pasuja do 2,8 szczerze nie wiem jak ze średnicą cylindra po drugie komp inaczej zaprogramowany na inna dawkę paliwa powietrza itp daj sobie spokój z tą rzeźba

Z drugiej strony pojemność wzrośnie ale stopień sprężania spadnie efekt będzie taki że moc nie wzrośnie bo ona jest takze bezpośrednio uzalezniona od stopnia sprezania tym większy tym większa jest moc :)

Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)