Skocz do zawartości

525d Wtryski common rail - regeneracja / wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak już się przyznałem w innym wątku :oops: mam problem z wtryskami common rail - chodzi kulawo (od czasu do czasu jak by nie załapał na jeden cylinder).

Diagnoza - wtryski.

Są trzy możliwości (chcę zrobic wszystkie wtryski na raz):

1. wymiana końcówek wtrysków - drogo, za 6 podejdzie pod jakieś 9k pln

2. wymiana wtrysków na używane - nie ma pewności na co się trafi, więc trochę duże ryzyko (chyba, że macie sprawdzone źródło i przystępną cenę)

3. regeneracja - czy to zadziała :?: .

Egzemplarz nie kolekcjonerski, więc liczy się skuteczność / cena.

Najciekawiej wygląda ta regeneracja - podobno 200-500 pln za sztukę, więc by mnie jeszcze nie zrujnowało.

Co o tym sądzicie? Warto? Da się to zregenerować, czy szkoda kasy i lepiej od razu wymienić całe końcówki :doh: ?

Jeśli tak, to gdzie? Może być dowolne miejsce w Polsce, byle by to raz dobrze zrobili. Macie jakiś sprawdzony "warsztat" - jakiś BoschService?

Opublikowano

hej

podjedz kolego najpierw do dobrego zakladu gdzie ci te wtryski sprawdza na przelewach / kompie, nie musi byc tak ze masz wszystkie do wymiany mozliwe ze jeden jest mocno kulawy i juz auto gorzej bedzie chodzic - wtedy kupisz nowy z tego co wyczytalem to nowe mozna kupic po ok 600-800 pln sztuka jak dobrze poszukasz

Opublikowano

Teoretycznie tak było by najrozsądniej, jednak pół roku temu wymieniałem już jeden z wtrysków i przez jakiś czas było OK, a teraz problem wrócił.

Myślę, że powoli będą padać kolejne, bo poprzedni właściciel musiał coś kombinować (może z paliwem, nie wiem).

Jeden gość mnie "postraszył", że z pompy CM lecą wióry i to one powodują te problemy, więc ważne było by też ustalenie bezpośredniej przyczyny.

Chciałem zrobić od razu wszystkie, bo potrzebuję samochodu do jazdy, a nie stania w garażu. Jak mi padnie przepływka lub pompa to zamówię nową i wymienię w któryś weekend. Z wtryskami jednak jest więcej zachodu, bo sam tam niewiele zrobię.

Poza tym zwykle firmy prowadzące regenerację najpierw sprawdzają stan, a później przystępują do naprawy, więc szukam po prostu takiej firmy (do diagnozy i naprawy).

Czy ktoś może polecić jakiś sprawdzony warsztat?